1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nykytaiteilijoilta kiitosta Italian ikiaikaisille keramiikkaperinteille

Käsityöläisperinne elää vahvana talouskriisin kourissa olevassa Italiassa. Entisessä luostarissa Amalfin rannikolla valmistetaan maailmankuulua keramiikkataidetta, jota myös Italian johtavat nykytaiteilijat ihailevat.

Keramiikkataiteilija Marco Cecioni työhuoneellaan. Kuva: Yle

Marco Cecioni tarkistaa uunissa kovetettujen keramiikkateostensa laatua.

Cecioni on tullut kesäksi töihin kotiseudulleen Etelä-Italiaan ennen paluutaan Ruotsiin, jossa hän on asunut vuosikymmenien ajan.

Cecionin teoksia myydään ympäri maailmaa, mutta niiden juuret ovat vuorilla Vietri Sul Maressa, jossa käsityöläisperinne elää vahvana.

- Vaikka käyttämämme menetelmät ovat satoja vuosia vanhoja, tuottamamme taide on nykyaikaista. Minulle tämä on taikuutta, taiteilija Marco Cecioni kertoo.

Työpaja hylätyssä luostarissa

Cecioni työskentelee vanhassa hylätyssä luostarissa, josta on tullut eräänlainen taiteilijoiden yhteinen työpaja. Luostariin perustettua keramiikkalaboratoriota pyörittää Vincenzo Santoriello, jonka suvussa perinteiset työtavat ovat siirtyneet sukupolvelta toiselle.

Vincenzo Santoriello (oik.) vetää keramiikkalaboratoriota. Kuva: Yle

- Meille on tärkeää olla juuri täällä, koska tämä paikka, alue ja sen historia takaavat meille ainutlaatuisen työympäristön, Vincenzo Santoriello toteaa.

Vastaisku globalisaatiolle

Santoriello uskoo, että globalisoituvan kulttuurin ja talousvaikeuksien aikana myös taitelijoiden on tärkeää tutustua omaan historiaansa ja ammentaa siitä voimia.

- Uskon, että näinä vaikeina aikoina meidän pitäisi katsoa historiaamme. Haluan jättää nykyaikaan jälkiä menneisyydestä. Olemme tehneet täällä keramiikkataidetta kahdentuhannen vuoden ajan, Santoriello jatkaa.

Santoriellon ja Cecionin työtapa on tehnyt vaikutuksen moniin maailmankuuluihin nykytaiteilijoihin Enzo Cucchista Miguel Barceloon, jotka ovat halunneet päästä osaksi tämän ainutlaatuisen paikan inspiroivasta voimasta.

Näkymä entisestä luostarista viereiseen kylään. Kuva: Yle