1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Nestehukka ei välttämättä janota

Hikoilun sallivat keveät ja väljät vaatteet, pää ja niska piiloon kesätuulen läpi päästävällä hellehatulla, tarpeeksi taukoja ja runsas nesteen nauttiminen. Siinä eväät hellepäivien viettoon. Jos hiki ei näillä helteillä valu, on syytä huolestua.

Kotimaan uutiset
Vesipulloja.
Jussi Nukari / Lehtikuva

Ilmatieteen laitos ennustaa itäiseen Suomeen tukalaa hellettä.

Duodecimin terveyskirjasto kertoo, että elimistön liiallinen lämpiäminen, eli hypertermia liittyy usein elimistön kuivumiseen. Nestehukan aikana lämmönsäätelyn kannalta välttämätön hikoilu voi loppua. Uhkaava oire lämmön lisäksi on kuiva iho. Muita oireita voivat olla pahoinvointi ripuli ja sekavuus.

Myöhempiä oireita ovat verenpaineen laskemisen seurauksena tapahtuva ihon sinistyminen ja nousu kananlihalle, näköhäiriöt sekä tajunnan menetys.

Jano ei ole välttämättä paras nestehukan ilmaisin. Kuivumisesta kertoo niukka ja tummankeltainen virtsa. Alkoholi, kahvi ja tee voivat pahentaa nestehukkaa lisäämällä virtsaneritystä.

Vanhukset riskiryhmää

Helteinen sää on vienyt vanhuksia sairaalahoitoon Etelä-Karjalassa. Viimeisen viikon kuluessa vanhuksia on otettu vastaan Etelä-Karjalan keskussairaalan päivystykseen joka päivä. Helle on vaikuttanut vanhuksiin yleistilan laskuna, koska he eivät ole syöneet ja juoneet tarpeeksi.

Hypertermiasta eli liiallisesta kuivumisesta kärsiviä hoidetaan nesteyttämällä.

Lue seuraavaksi