Onko mansikka turvallinen herkku vai turvottavatko torjunta-aineet kielesi?

Kotimainen mansikka, jos mikä, synnyttää puhtaan, terveellisen ja herkullisen kesäisen mielikuvan. Mansikoiden viljely on kuitenkin viljelyä siinä missä muukin tuholaistorjunta-aineineen. Kuinka puhtoisia ja turvallisia mansikat siis ovatkaan?

Kotimaa
Kaksi täyttä mansikkakoria.
Mari Karjalainen / Yle

Aikana, jolloin lisäaineet ja e-koodit hirvittävät perheenäitejä ja viranomaiset varoittelevat ulkomaisten marjojen hygieniasta, moni miettii onko torilta ostettu kotoinen mansikkamme niin puhdas herkku kuin voisi kuvitella.

Aloitamme selvitystyön puhelulla mansikanviljelijälle. Hän kertokoon mitä kaikkea mansikoihin ruiskutetaan.

- Meillä käytetään useita kasvinsuojeluvalmisteita eli rikkakasvien torjuntavalmisteita, homeentorjunta-aineita ja tuholaistorjuntaruiskutuksia, Mikko Ruottinen sulkavalaiselta Kulmalan tilalta kertoo.

Kysymykseen siitä, miten usein myrkkyjä puskiin hulahtaa, Ruottinen vastaa korjaamalla terminologiaa.

- Myrkky on väärä sana, nyt puhutaan aineista, joita käytetään siihen, että saadaan tuholaisista ja homeista vapaita mansikoita, joita on turvallista syödä. Aineita käytetään tarpeen mukaan, rikkakasvien torjunta-aineista esimerkiksi on lähes luovuttu. Homeentorjunta riippuu pitkälti säistä.

Kulmalan tilalla eri aineiden jäämät ovat kiinnostaneet siinä määrin, että tila teetti viime kesänä omaan laskuunsa analyysin mansikoistaan. Tapa on yleinen varsinkin suuremmilla mansikkatiloilla.

- Mansikoista löytyi kahta homeentorjunta-ainetta, joita olimme käyttäneet kahdessa viimeisessä ruiskutuksessa. Toista ainetta oli viideskymmenesosa sallitusta määrästä ja toista sadasviideskymmenes osa. Mansikkamme ovat turvallisia syödä, Ruottinen sanoo.

Torjunta-ainejäämien enimmäismäärissäkin satakertaiset turvakertoimet

Kulmalan tilan mansikoiden kasvinsuojeluainejäämät ovat siis mitättömiä sallittuihin määriin nähden. Selvittäkäämme siis seuraavaksi mikä sallittu määrä on. Elintarvikkeiden turvallisuutta valvovasta Evirasta puheluun vastaa kemiallisen riskinhallinnan jaostosta ylitarkastaja Tomi Kekki.

- Mansikoiden kasvinsuojeluainejäämiä tutkitaan Suomessa joka vuosi joitakin kymmeniä näytteitä. Näytteitä otetaan eri puolilta Suomea. Mansikka on siinä mielessä tyypillinen tutkimuskohde, että viljelyllä käytetään monia eri tehoaineita sisältäviä torjunta-aineita ja jäämiä havaitaan usein. Määräysten vastaisten aineiden määrä on kuitenkin kaikissa kasviksissa vähentynyt vuosi vuodelta, Kekki kertoo.

- Tuote voidaan todeta määräysten vastaiseksi, jos siinä on joko liikaa kasvinsuojeluaineiden jäämiä tai sellaista ainetta, mitä ei enää hyväksytä EU-lainsäädännössä viljelykäyttöön. Kotimaisia kasviksia, mansikat mukaan lukien tutkitaan elintarvikevalvontaviranomaisten toimesta 250-300 näytettä vuodessa ja näistä yksi tai kaksi on määräysten vastaisia.

Vaikka määräysten vastaisia kasviksia on aniharvassa, niin säädösten mukaan mansikatkin saavat sisältää jonkin verran torjunta-aineita.

- Jäämiä voi olla, mutta lainsäädännön mukaiset sallitut enimmäismäärät sisältävät turvakertoimen. Käytetty turvakerroin on 100, Kekki kertoo.

"Valitsen luomun kokemuksen perusteella"

Evira tutkii aika ajoin kuinka paljon suomalaiset elinaikanaan saavat kasvinsuojeluainejäämiä sallituilla rajaehdoilla. Viimeisimmän vuonna 2011 tehdyn tutkimuksen tulos oli, että jäämistä huolimatta ihmisten pitäisi lisätä kasvisten käyttöä, sillä terveysvaikutukset peittoavat jäämien haittavaikutukset moninkertaisesti. Kuitenkin Evira lausui raportissaan myös, että jos kuluttaja haluaa välttää kasvinsuojeluaineita, hänen kannattaa suosia kotimaisia ja EU-alueella kasvatettuja kasveja.

Lähi- ja luomuruokaa Mikkelin torilla myyvä Heli Ursin ei piittaa virallisista minimiarvoista tai turvakertoimista. Hän ostaa mansikkansa vain luomuna.

- Omat ja ystävien käyttökokemukset ratkaisevat. Itse en ole hirveän herkkä saamaan reaktiota eri aineista, mutta tuttavaperhe sai juuri mahansa kipeäksi ja suunsa turvoksiin syötyään puoli litraa torilta ostettuja, perinteisin menetelmin viljeltyjä mansikoita. Luomumansikat eivät aiheuta heille ongelmia. Tutkimukset ja viranomaisten tieto ovat sellaisia, että jokaisen pitää itse päättää voiko niihin luottaa vai ei, Ursin sanoo.