Hyppää sisältöön

Savosolarin toimitusjohtaja: Luvassa isoja ulkomaan kauppoja

Aurinkolämpökeräimiä valmistava mikkeliläinen Savosolar on ponnistamassa entistä vahvemmin ulkomaan markkinoille.

Kuva: Linda Härkönen / Yle

Savosolarin toimitusjohtajan Jari Varjotien mukaan kolmevuotias startup-yritys on jatkanut lupaavaa kasvuaan. Varjotie kertoo kiinnostuksen aurinkolämpökeräimiä kohtaan heränneen etenkin ulkomailla.

- Olemme toimittaneet keräimiä jo 11 maahan. Etenkin Saksassa, Itävallassa, Tanskassa ja Venäjällä on ollut kiinnostusta. Loppuvuodesta olemme tekemässä suuria toimituksia ulkomaille. Teemme myös investointeja Mikkeliin ja palkkaamme jatkuvasti uutta henkilökuntaa, Varjotie kertoo.

Tarkkoja summia tulevista toimituksista tai investoinneista hän ei kuitenkaan tahto vielä paljastaa. Savosolarissa työskentelee tällä hetkellä noin 20 työntekijää.

- Ne ovat merkittäviä summia startup-yritykselle, hän suostuu kertomaan.

"Tukipolitiikasta puuttuu tahtotila"

Aurinkolämpökeräimillä otetaan talteen auringon lämpö, jolla voidaan lämmittää esimerkiksi kodin käyttövesi ja patterit. Suomessa aurinkolämpökeräimiä on Varjotien mukaan vasta melko vähän, mutta muualla Euroopassa ne yleistyvät kovaa vauhtia. Syynä tähän Varjotie pitää tukipolitiikkaa.

- Suomessakin ihmiset tiedostavat koko ajan paremmin, että aurinkolämpöä voi kerätä talteen. Ongelmana on ollut, että Suomessa tukipolitiikassa ei ole ollut tahtotilaa suosia auringosta saatavaa energiaa.