Yhä useammalla kotipihalla kuopsuttelee kesäkana

Kotkottavien kesälemmikkien määrä on lisääntynyt maakunnassa parin viime vuoden aikana. Kesäkanan voi ottaa kuka tahansa, mutta yhdenkin kanan ottamisesta on ilmoitettava kunnan maaseutuviranomaiselle.

kana
kana
Toni Pitkänen / Yle

Kana kesälemmikkinä on nostanut suosiotaan Pohjois-Savossa. Neljäntoista kunnan alueella tänä vuonna rekisteröityjä kanoja on noin 25 taloudessa. Määrä on ollut lievässä nousussa muutaman vuoden aikajaksolla.

- Vuositasolla kanoja on otettu hieman enemmän. Näyttäisi, että ihmiset ovat alkaneet tiedostaa mahdollisuuden, Sydän-Savon maaseutupalvelun palvelusihteeri Leena Venäläinen kertoo.

Kesäkanan voi ottaa kuka tahansa, mutta yhdenkin kanan ottamisesta on ilmoitettava kunnan maaseutuviranomaiselle. Kanaa ei voi hankkia, mikäli lupa-asiat eivät ole etukäteen kunnossa. Kolme vuotta sitten voimaan tullut laki eläintunnistusjärjestelmästä velvoittaa kaikki eläintenpitäjät ja pitopaikat rekisteröitäviksi. Paperisota ei ole kuitenkaan säikäyttänyt kesälemmikkejä mieliviä.

- Tuntuuhan se vähän tyhmältä, että muutama kana ja näin monta lappua, mutta eivät asiakkaat ole siitä valittaneet, Venäläinen toteaa.

Tuntuuhan se vähän tyhmältä, että muutama kana ja näin monta lappua, mutta eivät asiakkaat ole siitä valittaneet.

Leena Venäläinen

Tunnolliset tilat eivät myöskään luovuta kanoja eteenpäin, mikäli hankkijalla ei ole asianmukaisia lupia. Rekisteröinnin taustalla ovat terveysriskit. Laittomasti hankitut eläimet saattavat levittää tauteja. Mahdollisessa sairastapauksessa taudin aiheuttaja pystytään paikallistamaan, kun kanan alkuperätila on tiedossa.

Pääosin kanoja on rekisteröity taajaman ulkopuolelle. Eniten kesälemmikeiksi otetaan kuitenkin lampaita. Rekisteriin on ilmoitettu myös vuohia, alpakoita ja mehiläisiä.