1. yle.fi
  2. Uutiset

Kataiselle ei syytettä Himas-toimista

Eduskunta antoi pääministerille puhtaat paperit.

politiikka
Jyrki Katainen
Jyrki KatainenMarkku Ulander / Lehtikuva

Eduskunta on yksimielisesti päättänyt olla nostamatta syytettä pääministeri Jyrki Kataista (kok.) vastaan Himas-asiassa.

Perussuomalaisten kansanedustaja Pentti Oinonen sanoi, että asiaan voidaan palata, kun oikeuskansleri Jaakko Jonkan selvitys on valmistunut. Jonkka ei toukokuun puolivälissä vielä osannut arvioida, koska selvitys valmistuu.

- Koska pääministerin tulevaisuusselvitykseen liittyy paljon moraalisesti tuomittavia ja kyseenalaisia piirteitä olisi enemmän kuin aiheellista tehdä pääministeriä vastaan epäluottamuslause, uhosi Oinonen.

Oinonen sanoi, että jättää epäluottamuslauseen tekemättä, koska perustuslakivaliokunta katsoi 19. kesäkuuta yksimielisesti, että Katainen ei ole toiminut lainvastaisesti filosofi Pekka Himaselta tilatun tulevaisuusselvityksen yhteydessä ja päätöksen takana olivat myös valiokunnan perussuomalaiset jäsenet.

Oinoselle vastasi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.).

- Edustaja Oinonen lähti siitä, että kun on muistutuskirjelmä tehty, pitäisi aina löytää edes pikku nuhteita annettavaksi muistutuksen kohteesta. Tällainen vanha lautamiesperiaate on laitettu vitsiksi, että pikku sakko on aina paikallaan, Koskinen sanaili.

Lue seuraavaksi