Radiokanavien lähetyskatkoksen syy tarkentui oikosuluksi

Pirkanmaata keskiviikko-aamuna koetelleen radiolähetyskatkoksen syystä on saatu lisätietoa. Digitan mukaan Teiskon radio- ja tv-aseman sähkönsyöttöjärjestelmässä ollut kosteus aiheutti oikosulun.

Kotimaa
Teiskon radiolähetin
Ville Hakonen / Yle

Digitan radiosta vastaava liiketoimintapäällikkö Jari Pasuri kertoo, että keskiviikkona kello 8.18 alkaneen ja pari tuntia kestäneen lähetyskatkoksen syytä on selvitetty Teiskossa päivän mittaan.

Lähetyskatkos koski kanavia Yle Radio1, YleX, Yle Radio Suomi, Yle Radio Vega sekä Radio Nova.

Pasurin mukaan katkoksen syyksi paljastui lopulta sähkönsyöttöjärjestelmän kosteudesta johtunut oikosulku.

- Sähkönsyöttöjärjestelmän tehtävänä on antaa lähettimille niiden tarvitsema sähkö, sanoo Pasuri.

Kun sähkö ei kulkenut, katkesivat myös useiden radiokanavien lähetykset.

Ainutlaatuinen vika

- Tämä on ihan ainutlaatuinen vika sillä tavalla, että tulemme tarkemmin analysoimaan syyt ja tekemään mahdolliset parantavat toimenpiteet.

Jari Pasuri kertoo, että itse sähkönsyöttöjärjestelmä on suunniteltu katkeamattomaksi, mutta nyt oikosulku esti sähkönsyötön. Viankorjaajien täytyikin ensin poistaa kosteus, ja sen jälkeen tehdä järjestelmään ohituskytkentä.

Jos esimerkiksi Pirkanmaalla olisi sattunut samaan aikaan vaaratilanne, josta olisi pitänyt tiedottaa Yle Radio Suomen kautta, silloin Digita olisi ollut haasteellisen tehtävän edessä.

Pasurin mukaan tällöin olisi voitu lähettää tiedote maakuntaan Radio Suomen naapuriasemilta, joskin kentän voimakkuus olisi silloin ollut pienempi.

- Täytyy tietysti muistaa, että televisio toimi koko ajan.

Jari Pasurin mukaan viasta annetaan selvitykset muun muassa Viestintävirastolle.