1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Kaivosten vaurastama ja jakama Mongolia valitsee presidenttiä

Istuva presidentti on vauraan keskiluokan suosikki etenkin korruption vastaisen työnsä takia. Arvostelijat vaativat huomiota myös varallisuuden nykyistä tasaisemmalle jakautumiselle.

Ulkomaat

Mongoliassa on äänestetty keskiviikkona presidentinvaaleissa, joissa istuvan presidentin Tsahia Elbegdorjin haastavat entinen painijamestari ja Mongolian kaikkien aikojen ensimmäinen naisehdokas. Äänestys päättyi illansuussa Suomen aikaa ja tuloksia odotetaan torstaina

Poliittista keskustelua ovat hallinneet nopeasti vaurastuneen maan kansalaisten epätasa-arvo ja maaseudun ympäristötuhot. Molemmat johtuvat räjähdysmäisesti lisääntyneestä hiilen, kuparin ja kullan tuotannosta, joka on ulkomaisten kaivosjättien hallitsemaa.

Mielipidekyselyjen perusteella Elbegdorj valitaan toiselle kaudelle jo ensimmäisellä äänestyskierroksella. Hänellä on vakavaraisen keskiluokan vahva kannatus pääkaupungissa Ulan Batorissa, jossa elää puolet maan vajaasta kolmesta miljoonasta asukkaasta. Maassa on kuitenkin myös syvää köyhyyttä; köyhyysrajan alla elää yli kolmannes väestöstä.

Mongoliassa äänestettiin sähköisesti

Ensimmäisen nelivuotiskautensa aikana Elbegdorl on saanut mainetta korruption vastaisesta työstään. Hänen edeltäjänsä Nambaryn Enhbajar kärsii parhaillaan vankeustuomiota korruptiosta. Elbegdorlia arvostetaan myös vuoden 1990 kansannousun johtajana. Se päätti Mongolian 70-vuotisen sosialismivallan.

Oppositiopuolueiden ehdokkaat Badmaanjambuu Bat-Erdene ja Natsag Udval ovat vaatineet tarkastamaan ulkomaisten yritysten kanssa solmitut kaivossopimukset, joita arvostelijat pitävät Mongolialle epäedullisina. Viime vuoden aikana onkin tiukennettu ulkomaisia investointeja koskevaa lainsäädäntöä.

Yleiseksi vapaapäiväksi julistetun keskiviikon äänestyksen kerrotaan sujuneen rauhallisesti. Vain rankkasade haittasi paikoitellen pääsyä uurnille. Parilla äänestyspaikalla on ollut myös vaikeuksia sähköisessä äänestämisessä, kertovat viranomaiset.

Ulan Batorissa kiellettiin vaalien alla vodkan myynti, jotta kaupungissa ei puhkeaisi sellaisia levottomuuksia kuin parlamenttivaaleissa 2008. Tuolloin viisi ihmistä sai surmansa. Sen toistumisen estämiseksi maassa siirryttiin seuraavan vuoden presidentinvaaleissa sähköiseen äänestysjärjestelmään.

Lähteet: AP, AFP, Reuters, Itar-Tass

Lue seuraavaksi