1. yle.fi
  2. Uutiset

Meteoriittikraateriin rakennettiin aurinkokunnan pienoismalli

Söderfjärdenin meteoriittikraatterissa sijaitsevan tähtitieteellisen observatorion yhteyteen on rakennettu aurinkokuntaamme esittävä malli. Kun auringon halkaisija on 70 cm, maapallo on 75 metrin päässä 6,4 millinen pikkukivi.

Kotimaan uutiset
Hans Linden Vaasan Andromeda. Meteoriihen aurinkokunnan maapallo.
Hans Linden Vaasan Andromedasta esittelee maapalloa Meteoriihen aurinkokunnassa.Mirva Korpela / Yle

Sundomin kylään Vaasaan kesäkuussa 2008 avattu Meteoriihi on kerännyt viisivuotisen toimintansa aikana noin 50000 kävijää. Meteoriihestä löytyy muun muassa tähtitieteellisen yhdistyksen Vaasan Andromedan ylläpitämä observatorio.

Uusi aurinkokunta

Sundomin kyläyhdistys on yhdessä Vaasan Andromedan kanssa rakentanut alueelle aurinkokuntaamme esittävän mallin. Mittakaavaa on kutistettu 2 miljardia kertaa, että se on saatu mahtumaan meteoriittikraatteriin. Kraatteri on halkaisijaltaan lähes kuusi kilometriä.

- Aurinkomme on 70 senttinen halkaisijaltaan ja nostettu pylvään päähän. Siitä 75 metrin päässä läheisen Loisketien reunassa löytyy maapallo, joka on 6,4 millinen maapallon näköinen pieni kivi. Siitä 19 sentin päässä on pieni kivi, joka mallintaa kuuta. Se on kaukaisin paikka missä ihminen on käynyt. Tämä kuvaa aurinkokuntamme kokoa, kun kraatterin reunalla noin 2,3 kilometrin päässä on kaukaisin planeetta Neptunus, esittelee Vaasan Andromedan varapuheenjohtaja Hans Linden.

Älypuhelinsovelluksella voi matkata valon nopeudella

Sundomin kyläyhdistyksellä ja Vaasan Andromedalla on suunnitelmia kehittää aluetta jatkossakin. Yksi kehityskohteista on tietoliikenneyhteyksien parantaminen.

Nyt alueelle on kehitetty tableteilla ja älypuhelimilla toimiva sovellus, jonka avulla voi liikkua Söderfjärdenin kraatterissa ja saada lisätietoja aurinkokunnasta.

- Meteoriittikraattereita on maapallolla 184 kappaletta, mutta tämä taitaa olla ainoa johon on rakennettu aurinkokunta, sanoo Matts Andersen Sundomin kyläyhdistyksestä.

Lue seuraavaksi