Venäjän ylähuone hyväksyi kiistellyn homopropagandalain

Laista ei keskusteltu, eikä kukaan äänestänyt vastaan. Lain arvostelijat pelkäävät seksuaalivähemmistöjen aseman muuttuvan Venäjällä yhä tukalammaksi.

Ulkomaat
Poliisit pidättävät mielenosoittajia Moskovassa.
Poliisit pidättivät homoaktivisteja Moskovassa lauantaina.Sergei Ilnitsky / EPA

Venäjän parlamentin ylähuone on hyväksynyt keskustelematta lain, jonka mukaan "homoseksuaalinen propaganda" alaikäisille on kiellettyä. Lain arvostelijat pelkäävät, että laki antaa vapaat kädet homofobiselle vainolle.

Ylähuoneen päätöksen taakse asettui 137 edustajaa; yksi pidättäytyi äänestämästä. Päätös on parlamentin viimeinen sinetti laille, joka tulee voimaan, kunhan presidentti Vladimir Putin on allekirjoittanut sen.

Lain esitelleen ylähuoneen jäsenen Ljudmila Bokovan mukaan tarkoituksena on suojella alaikäisiä propagandalta, joka vaikuttaisi haitallisesti heidän kehitykseensä.

Aiemmin keskiviikkona ylähuone hyväksyi myös lain, joka kieltää samaa sukupuolta olevia ulkomaisia pariskuntia adoptoimasta lapsia Venäjältä. Kielto koskee myös naimattomia ihmisiä, jos he asuvat maissa, joissa samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat sallittuja.

Homoseksuaalisuudesta kertojaa uhkaa sakko

Laki muun muassa kieltää sanomasta, että homoseksuaalien suhteet ovat yhdenveroisia heterosuhteiden kanssa.

Putin on kuitenkin kiistänyt, että laki loukkaisi kenenkään oikeuksia. Hänen mukaansa homoseksuaalit ja lesbot ovat yhteiskunnan täysvaltaisia jäseniä.

– Tässä ei ole kyse homoseksusaalien rankaisemisesta, vaan lasten suojelemisesta. Pyydämme, etteivät muut maat puutu lainsäädäntöömme, Putin sanoi Suomen-vierailunsa tiedotustilaisuudessa tiistaina.

Jos lainsäätäjän tuomitsemista lausumista jää kiinni tiedotusvälineissä tai internetissä, siitä voidaan langettaa 4 200 euron sakko. Järjestöille enimmäissakko on kymmenkertainen, ja ne voidaan myös sulkea kolmeksi kuukaudeksi. Ulkomaalaista uhkaa sakon lisäksi 15 päivän pidätys ja karkotus.

Lakia rajuimmin arvostelleiden mukaan se kertoo, että Venäjä on alkanut harjoittaa fasismia.

Lähteet: AFP