Rapurutto lopetti Oulujärven ravustuskauden ennen aikojaan

Oulujärven laaja rapuruttoepäily on saanut vahvistuksen. Nyt pelkona on, että Suomen viidenneksi suurimman järven jokirapukanta menetetään kokonaan. Oulujärvi on ollut Kainuun merkittävin rapujärvi, sillä rapurutto on tuhonnut viime vuosina muut merkittävät apajat.

luonto
Ravustaja pitelee jokirapua käsissään
Juha Vauhkonen / Yle

Vaikka ravustuskauden alkuun on aikaa vajaa kuukausi, on Oulujärven ravustuskausi jo ohi.

Paltamon Pehkolanlahdesta löydettiin rapuruttoa kesäkuun alussa. Eilen Oulujärven Kaivannonsalmesta Eviralle lähetetyssä jokiravussa on tutkimusten mukaan vahvat viitteet samasta rapurutosta. Lopullinen vahvistus saadaan kahden viikon kuluttua DNA-viljelyn jälkeen.

Rapurutto on nopeasti leviävä sienitauti, joka tapaa kaikki tartunnan saaneet jokiravut.

Rapurutto on sieni, josta itiöt vapautuvat veteen ja sitä kautta toisiin rapuihin.

Kalle Torvinen

- Aikaisempina vuosina rapuruttoa on ollut muun muassa Kivesjärvessä, josta se on levinnyt Oulujärveen Varisjoen kautta. Rapurutto on sieni, josta itiöt vapautuvat veteen ja sitä kautta toisiin rapuihin. Myös kuolleita rapuja syövät lokit ja petoeläimet saattavat levittää rapuitiöitä eteenpäin, sanoo kalataloustarkastaja Kalle Torvinen Kainuun ELY-keskuksesta.

Desinfioi merrat!

Rapuruton leviämistä ei voi estää, mutta sitä voi jarruttaa ja hidastaa.

- Erittäin tärkeää on, että rapumertoja ja pyydyksiä ei siirretä vesistöistä toiseen ilman niiden desinfioimista, tähdentää kalataloustarkastaja Kalle Torvinen.

Rapukantojen elvyttäminen ei ole helppoa. Tällä hetkellä ELY-keskus ei suosittele rapuistutuksia, sillä tutkimukset ruttovapaiden rapuistukkaiden kohdalla ovat vielä kesken.

- Nyt odottelemme näiden tutkimusten valmistumista, sitten mietimme keinoja miten rapukantoja saataisiin elvytettyä, kertoo Torvinen.