Miljoonat jäävät kirstun pohjalle - raha lamppujen vaihtoon ei kiinnosta kuntia

Kunnat hakevat laiskasti rahaa katuvalaistustensa uusimiseksi. Valtio on varannut rahaa kuntien avustamiseksi LED-tekniikan käyttöönotossa, mutta avustuspotista on jäänyt miljoonia käyttämättä.

Kotimaa
Uusi kerrostalo Vantaalla.
Leinelän uusi asuinalue Vantaalla.Yle

Leinelän asuinalue Itä-Vantaalla hohtaa uutuuttaan. Syksyn pimetessä lähiön katuja valaisevat modernin malliset lyhtypylväät, mutta ledit eivät niissä vielä loista.

- Alue on suunniteltu ja rakennettu jo muutama vuosi sitten, jolloin LED-tekniikka ei ollut vielä niin kehittynyttä, että tänne olisi sitä tuotu. Uusien alueiden suunnittelussa hyödynnämme huomattavasti enemmän LED-tekniikkaa, toteaa Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen.

Vantaan tavoin myös muilla kaupungeilla on edessään pakollinen lamppujenvaihtourakka, kun vanhoista elohopealampuista luovutaan parin vuoden päästä. Valtio on varannut rahaa kuntien avustamiseksi LED-tekniikan käyttöönotossa. Avustuspotista on kuitenkin jäänyt miljoonia käyttämättä, sillä hakemusten määrä on ollut olematon.

- Se on lähes nolla. Tänä vuonna ei ole tullut yhtään hakemusta ja viime vuonna tuli yksi pienempi. Energiatehokkuusavustuksiin varatusta avustusrahasta jäi viime vuonna osa käyttämättä, koska ilmeisesti taloudellisen tilanteen takia emme ole saaneet hakemuksia, kertoo työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolla työskentelevä teollisuusneuvos Timo Ritonummi.

Uusia lamppuja vain rikkoutuneiden tilalle

Vantaallakin uusia LED-lamppuja tulee vain rikkoutuneiden tilalle, mutta Kivistön asuntomessualue luvataan valaista ainakin osin LED-tekniikalla.

- Aiomme hakea avustusta jo ensi syksynä ja sitten ensi vuonna uudestaan. Aina kun näitä uusia alueita rakennetaan, niin aina silloin haemme niihin avustusta, Vantaan apulaiskaupunginjohtaja Juha-Veikko Nikulainen linjaa.

Ministeriöstä kuitenkin muistutetaan, että valtion kirstu sulkeutuu siinä vaiheessa, kun uudesta tekniikasta tulee arkipäivää.

- Se rupeaa olemaan parin vuoden päästä aivan normaalia teknologiaa, jolloin ei meidänkään sitä tarvitse energia-avustuksella tukea, summaa teollisuusneuvos Timo Ritonummi työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta.