Homopareille merkittävä voitto Yhdysvalloissa

Korkein oikeus katsoo, että homoseksuaalisten avioparien tulee saada samat oikeudet kuin heteroseksuaalisten. Toisessa päätöksessään oikeus raivasi tietä kalifornialaisten homojen avioliitto-oikeudelle, mutta ei ottanut kantaa siihen, onko kyseessä perusoikeus.

Ulkomaat
Homoaktivisti osoittaa mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa.
Homoaktivistit osoittivat mieltään Yhdysvaltain korkeimman oikeuden edustalla Washingtonissa 25. kesäkuuta.Nicholas Kamm / AFP

Yhdysvaltain korkein oikeus katsoo, että homoseksuaalisten avioparien tulee saada samat oikeudet ja edut kuin heteroseksuaalisten. Korkein oikeus torjuu perustuslain vastaisena liittovaltion lain kohdan, jossa avioliitto määrittellään vain naisen ja miehen väliseksi.

Äänin 5 - 4 syntynyt päätös on merkittävä voitto homoseksuaalien oikeuksien puolustajille.

Kalifornian homoille ehkä taas avioliitto-oikeus

Korkein oikeus avasi tietä myös kalifornialaisten homojen avioliitto-oikeudelle katsomalla, ettei se voi ottaa kantaa vuonna 2008 hyväksytyn homoseksuaalisten avioliittojen kiellon lainmukaisuuteen.

Kalifornian korkein oikeus päätti vuonna 2008, että samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat laillisia. Kalifornialaisäänestäjät äänestivät kuitenkin myöhemmin homoliittojen kieltämisen puolesta.

Alemmassa oikeusasteessa kielto katsottiin perustuslain vastaiseksi. Kalifornian osavaltio ei suostunut puolustamaan kieltoa, joten sen kannattajat valittivat itse alemman oikeusasteen tuomiosta. Korkeimman oikeuden mukaan yksityisellä osapuolella ei ole kuitenkaan valitusoikeutta.

Korkein oikeus ei ottanut kantaa siihen, ovatko Kalifornian tai muiden osavaltioiden homoavioliittoja koskevat kiellot perustuslain mukaisia vai eivät.

Yhdysvalloissa 12 osavaltiota sallii samaa sukupuolta olevien avioliitot.

Lähteet: AP, AFP, Reuters