Ilouutinen kissan omistajalle: Et olekaan lemmikillesi täysin yhdentekevä

Japanissa tehdyn tutkimuksen mukaan kissat saattavat suorastaan jumaloida omistajiaan.

Kissat eivät suhtaudukaan ihmisiin niin välinpitämättömästi, kuin aiemmin on luultu. Kuva: Wolfgang Kumm / AFP

Kissojen on pitkään ajateltu suhtautuvan ihmisiin välinpitämättömästi, joskus jopa vihamielisesti. Tokion yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan kissat kuitenkin todellisuudessa erottavat omistajansa muista ihmisistä ja voivat olla hyvinkin kiintyneitä ruokkijoihinsa.

Vaikka kissa ei tottele ihmisiä samalla tavalla kuin vaikkapa koira, se ei silti tarkoita sitä, etteikö omistaja voisi olla kissalle tärkeä, Tokion yliopiston tutkija Atsuko Saito huomauttaa Discovery Newsille.

Saito perustaa näkemyksensä sille, että aiempien tutkimuksien perusteella kissojen on päätelty käyttäytyvän ihmisten seurassa aivan kuin kissanpentu käyttäytyy emonsa seurassa. Ihmiset puolestaan kohtelevat kissoja kuin vauvoja.

- Jotta tällainen suhde pääsee kehittymään, kissalle voi olla hyvinkin tärkeää kyetä tunnistamaan omistajansa, tutkimukseen osallistunut Kazutaka Shinozuka arvelee.

Tutkijat selvittivät kissojen kykyä tunnistaa omistajansa soittamalla niille sekä niiden omistajien että tuntemattomien ihmisten ääniä. Kissat reagoivat ääniin kääntämällä päätään ja korviaan äänen suuntaan. Lisäksi jotkin kissat reagoivat ääniin niin, että niiden pupillit laajenivat. Pupillien laajeneminen yhdistetään kissoilla voimakkaisiin tunteisiin, kuten innostumiseen.

Tutkijoiden mukaan kissat reagoivat voimakkaammin juuri omistajiensa ääniin. Reaktiot olivat erityisen voimakkaita silloin, kun kissolle oli soitettu vieraiden ihmisten ääniä ennen tuttuja ääniä.

Kissojen reaktiot ovat melko huomaamattomia, koska evoluution myötä kissat ovat alkaneet hillitä käyttäytymistään. Ne eivät esimerkiksi välttämättä osoita olevansa sairaita.

- Luonnossa kissan ei kannata osoittaa olevansa sairas, koska saalistajat iskevät ensimmäisenä sairaiden yksilöiden kimppuun, muistuttaa Saito.

Tutkimus julkaistaan Animal Cognition -lehden heinäkuun numerossa.