Palkansaajien ostovoima heikkenee odotettua enemmän - hallitukselta vaaditaan veronkevennyksiä

Palkansaajien reaalitulot laskevat asiantuntijaryhmän mukaan tänä ja ensi vuonna. Palkansaajajärjestöt haluaisivat kompensoida tilannetta elvytyspaketilla ja veronkevennyksillä.

talous
Nainen ostaa herneitä torilla.
Yle

Palkansaajakeskusjärjestöjen mukaan ostovoiman kasvattamiseksi ja työllisyyden tukemiseksi tarvittaisiin vähintään parin sadan miljoonan euron elvytyspaketti. Tänään julkistetun selvityksen mukaan palkansaajien ostovoima heikkenee sekä tänä että ensi vuonna.

- Talouskasvu on nojannut viime vuosina pitkälti kotimaiseen kysyntään, ja kun vienti ei näytä lähtevän kasvuun, niin pitää huolehtia kotimaisesta kulutuksesta ja kysynnästä, SAK:n pääekonomisti Olli Koski sanoo.

- Suotuisan ostovoimakehityksen turvaamiseksi nyt tarvitaan verotukseen maltillisia kevennyksiä tai ainakin sitä, että kiristyksiä ei enää tehdä. Tämä koskee niin tuloverotusta kuin kulutusverotustakin, Koski toteaa.

Palkansaajien reaalitulot eli ostovoima alenee tänä vuonna 1,1 prosenttia ja ensi vuonnakin 0,7 prosenttia. Näin ennakoi varsin laaja, muun muassa työmarkkinaosapuolista, Suomen Pankista ja valtiovarainministeriöstä koostuva asiantuntijaryhmä.

Luvut säikäyttivät palkansaajapuolen keskusjärjestöt vaatimaan hallitukselta elvytyspakettia ja veronkevennyksiä. SAK:n mukaan pöytään pitäisi lyödä ainakin 200 miljoonan euron elvytyspaketti, jotta siitä olisi hyötyä.

Työnantajapuoli suhtautuu rauhallisemmin

Myös työnantajapuoli on ostovoimasta huolissaan, mutta tänään julkaistuihin lukuihin suhtaudutaan tyynemmin.

- Lukujen taustalla on myös näennäistä ostovoiman heikkenemistä kuten Yle-vero, jolla korvattiin lupamaksut. Tämähän ei sinällään vaikuta ostovoimaan, johtaja Jussi Mustonen Elinkeinoelämän keskusliitosta arvioi.

Myös työnantajapuolella liputetaan verotukseen kohdistuvien indeksitarkistusten puolesta, mutta ensisijaisesti lisäpotkua haettaisiin eläkemaksuja jäädyttämällä.

- Pidättäytyminen eläkemaksujen korottamisesta hyödyttäisi sekä palkansaajia että työnantajia, summaa EK:n Mustonen.

- Ei tässä palkankorotuksiin ole varaa. Kyllä kaiken lähtökohtana pitäisi olla kasvu ja työllisyys, kun ostovoimaa vahvistetaan, hän ohjeistaa.

Vaatimusten koventuminen tarkoittaa sitä, että helteiset hetket jatkuvat vielä syksyn palkkaneuvotteluissa. Arvio ostovoiman heikkenemisestä perustuu tänään julkistettuun tulo- ja kustannuskehityksen selvitystoimikunnan määräaikaisraporttiin.