Uusi asumisen malli - Asunnon omistajaksi vuokraa maksamalla

Uudenlaiseen omistamiseen perustuvia Omaksi-asuntoja aletaan rakentaa muun muassa Jyväskylän Kuokkalaan. Lakea Oy ja ARA toivovat omaksi lunastettavista vuokra-asunnoista uuden, yleishyödyllisen asuntotuotannon veturia.

Talot nousevat Syöttäjänkadun, Siltakadun ja Pohjanlahdentien rajaamalle pienelle kukkulalle. Kuva: Lakea Oy

Jyväskylän Kuokkalaan on suunnitteilla uudenlaiseen asunto-omistamiseen perustuva puukerrostalokortteli. Lakea Oy:n rakennuttamat Omaksi-asunnot muuttuvat 20:ssa vuodessa vuokra-asunnoista omistusasunnoiksi.

Asumaan pääsee poikkeuksellisen pienellä, 7 prosentin, alkupääomalla. Loput asunnon hinnasta kattaa pankkilaina, jonka valtio takaa, kertoo aluepäällikkö Jouni Liimatainen Jyväskylästä.

- Kyseessä ei ole vuokra-asunto, vaan tietynlainen omistusasunto. Sanoisinko, että tämä on välimuoto osaomistus- ja ihan vapaarahoitteisen asunnon välissä. 

Lainapääomaa maksetaan vuokrassa 20 vuoden ajan, jonka jälkeen asunnon saa lunastaa itselleen.

Asunnon myyntihinta lyödään lukkoon jo sopimuksentekohetkellä. Sopimuskauden lopussa asukkaalla on lunastettavaa jäljellä vajaa kolmannes asunnon hinnasta.

Asunnon arvonnousu asukkaalle

Sopimuskauden keskeyttäminen on mahdollista. Oman kertyneen osuutensa asunnosta voi myydä eteenpäin joko yhtiölle tai kolmannelle osapuolelle.

- Yhtiö lunastaa asunnon takaisin sillä hinnalla, minkä asukas on siitä maksanut. Jos asukas haluaa, hän voi myydä sen markkinahintaan myös kolmannelle osapuolelle, jolloin hän saa myyntivoiton itselleen, selittää Jouni Liimatainen.

- Uskomme, että tällainen riskitön vaihtoehto oman asunto-omaisuuden kerryttämiseksi kiinnostaa tänä aikana, jolloin taloudellinen tilanne on melko epävarma, korostaa Lakea Oy:n toimitusjohtaja Keijo Ullakko.

"Mielenkiintoinen avaus"

- Tämä on uusi, mielenkiintoinen avaus, joka monipuolistaa asumisen rahoituskeinoja. Yleistyessään se avaa asunnon tarvitsijoille uuden mahdollisuuden päästä turvallisesti ja kohtuuhintaisesti omaan kotiin, sanoo Asumisen rahoitus ja kehittämiskeskus ARA:n ylijohtaja Hannu Rossilahti.

Lakealla on suunnitteilla Omaksi-asuntoja 550 kappaletta Vaasaan, Seinäjoelle, Kokkolaan, Jyväskylään ja Kuopioon. Myös pääkaupunkiseudulta etsitään sopivia tontteja.

Kuokkalan asuntojen rakentaminen aloitetaan marraskuussa, ja niiden on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä.