Jästipää kateissa, Topi ehkä vainaa

Etelä-Savossa radiopantojen avulla seuratuista petoeläimistä ei enää saada tosiaikaista tietoa. Riistalaskentojen perusteella suurpedoista vain karhu näyttää kasvattavan kantaansa Etelä-Savossa.

luonto
Topi-karhu.
Karhuja ammutaan Norrbottenissa tänä vuonna jopa 117 kappaletta.Kari Turunen

Karhukannan lisäykseksi arvioidaan nelisenkymmentä yksilöä viime vuodesta.

Susipoikueista tai edes pareista ei havaintoja sen sijaan ole, mutta tilanne voi muuttua nopeastikin, sanoo riistasuunnittelija Teemu Lamberg Suomen Riistakeskuksesta.

Ahmoja esiintyy vain yksittäin.

Ilveskanta on hieman pienentynyt. Niitä on pari sataa.

Radioseurantaa ei nyt ole

Supiloukkuun toistuvasti itsensä tunkenut ja siinä rytäkässä pannoitettu ja Jästipääksi nimetty ilves on nyt kadoksissa.

- No, nyt ihan viimehetkistä tietoa ei enää saada, koska Jästipään panta lakkasi toimimasta oletettua aikaisemmin. Viimeiset havainnot taitaa olla tuolta Joroisten suunnasta siitä elukasta, sanoo Teemu Lamberg.

Topi-karhustakaan ei enää tietoja saada. Se kantoi pantaa useita vuosia ja senkin jälkeen saatiin jälkihavaintoja.

- Kyllä Topilta on pantatiedot loppuneet ja nyt on pieni epäilys josko Topin maallinen vaellus olisi loppunut kokonaisuudessaan. Sitä itse asiassa selvitellään parhaillaan, että jäikö Topi viime vuonna metsästäjien saaliiksi, Lamberg kertoo.