Hyppää sisältöön

Magnesiumin puute lisää sydänsairauksien riskiä

Magnesiumin puute lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin, kertoo tuore meta-analyysi. Magnesiumia saa muun muassa täysjyväviljasta ja vihreistä vihanneksista.

Liian vähäinen magnesiumin saanti voi tuoreen tutkimuksen mukaan suurentaa riskiä sairastua ja menehtyä sydänsairauksiin. Havainto perustuu 16 aikaisemman tutkimuksen yhteisanalyysiin.

Tulokset osoittavat sydän- ja verisuonitautien riskin olevan sitä pienempi mitä enemmän henkilöllä on magnesiumia veressään. Riittävästi magnesiumia ruoasta saavat puolestaan välttyvät muita todennäköisemmin iskeemisiltä sydänsairauksilta ja niiden aiheuttamilta kuolemilta. Yhteys todettiin saannin ollessa vielä noin 250 mg päivässä verrattuna alhaisempaan saantiin.

Magnesiumin puutos on aiemmin yhdistetty muun muassa rytmihäiriöiden kehittymiseen, mikä mahdollisesti selittää myös nyt tehdyt havainnot.

Hiljattain julkaistu hollantilaistutkimus osoitti yhteyden myös, kun magnesiumin saanti mitattiin virtsasta, mikä todennäköisesti kuvastaa magnesiumin saantia tarkemmin kuin verestä mitattavat pitoisuudet. Nyt julkaistut tulokset perustuvat verinäytteisiin sekä ruokavaliotietoihin.

Suomalaissuosituksissa magnesiumin saantia pidetään riittävänä, kun se on noin 280–350 mg vuorokaudessa. Magnesiumia saa esimerkiksi täysjyväviljasta, pavuista ja vihreistä vihanneksista.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim

.
.