Kotkalaistehtaan uumeniin syntyi levytysstudio

Kotkaan on tänä keväänä perustettu uusi levytysstudio. Hanke on melko harvinainen, sillä vuosia laskeneen levymyynnin aikana levyjen tekemiseen käytettävä raha on tiukoilla ja uusi tekniikka mahdollistaa hyvin kevyet ja liikkuvat studiot.

äänittäminen
Kotkalainen Teemu Aalto miksaa tekeillä olevaa levyä studiossaan.
Mika Moksu / Yle

Elämää nähneeseen, punatiiliseen hylättyyn tehtaaseen astuessa voi kuulla korvissaan edelleen jo vuosia sitten vaienneet työn äänet. Vanhasta paperin ja kartongin tuotannosta muistuttavat enää massiiviset nostolaitteet ja niistä roikkuvat ketjut ja koukut. Tummentuneet ja lohkeilleet tiiliseinät ovat kuin suoraan raskasta rockia soittavan bändin musiikkivideolta.

Tehdassalin perukoilta aukenee ovi pienempään tilaan. Vihreät tiiliseinät ja teollisuusvalaisimien kelmeä valo luovat huoneeseen hieman aavemaisen tunnelman. Huoneen perällä on koppi, josta loistaa lämmin valo. Sisällä soi itsepintainen kitarariffi uudestaan ja uudestaan.

Sisällä kopissa kotkalaisen Teemu Aallon sormet viuhuvat tietokoneen näppäimistöllä hänen etsiessään sopivia soundeja kotkalaisbändin tulevalle levylle. Äänite on yksi ensimmäistä tuotoksista, joita Aallon uutukaisessa studiossa on äänitetty. Aalto on kokenut äänittäjä ja tuottaja, joten hänelle oma studio oli luonteva askel.

- Olen haaveillut omasta studiosta ainakin kymmenen vuotta. Nyt se haave viimein toteutui, huokaa koneen ääressä miksaustyötään tekevä stuodioyrittäjä, Studio Oy Korkeakosken Teemu Aalto.

Aalto päätyi yhtiökumppaninsa kanssa perustamaan studion vanhaan tehdasrakennukseen Kotkan Korkeakoskelle. Jylhä tehdasmiljöö kaikessa rujoudessaan antaa studiolle varsin rock-uskottavat puitteet. Äänen ammattilainen ihastui kuitenkin ennen kaikkea tehtaan sointiin.

- Kun tekee äänityksiä siellä täällä, vaikkapa makuuhuoneen nurkassa, ei soundi ole lähellekään niin hyvä, kuin oikeassa studiossa, Aalto selittää.

Vanhan tehdassalin sointi ihastuttikin miehen ja tämän yrittäjäkumppanin ensi hetkellä. Täysin kaiuton tila oli heti niin vaikuttavat, että vuokrasopimus allekirjoitettiin lähes siltä istumalta.

Äänityksiä ja nikkarointia

Korkeakoskella työt ovat alkaneet vilkkaasti. Äänitysten lomassa kaikkia rakennus- ja akustointitöitäkään ei ole ennätetty saada valmiiksi. Studiohanke on varsin kunnianhimoinen aikana, jossa levyntekobudjetit on leikattu minimiin alhaisen levymyynnin vuoksi.

Kilpailua luo myös muuttunut levytyskulttuuri, jossa nykyaikainen ja kevyt äänityskalusto liikutetaan sinne, missä levyttävä orkesterikin on.

Aalto kumppaneineen uskoo markkinarakoa löytyvän kotimaan lisäksi myös itärajan takaa. Venäjälle onkin jo luotu yhteyksiä. Tavoitteena on tarjota jatkossa muusikoille täyden palvelun talo.

- Tavoitteena on laajentaa toimintaa ja rakentaa tänne sosiaalitiloja, missä voi viettää aikaa. Saunat ja yöpymistilat on tarkoitus rakentaa myös, Aalto suunnittelee.