Koe uusi yle.fi

Perussuomalaiset mielivät hallitusvastuuseen – tässä ovat ministerisuosikit

Lähes kaikki perussuomalaisten aktiivit toivovat, että puolue tavoittelisi pääministerivastuuta vuoden 2015 eduskuntavaalien jälkeen. Tämä käy ilmi Ylen ajankohtaistoimituksen tekemästä mielipidekyselystä. Mutta millainen olisi perussuomalaisten ministeriryhmä hallituksessa, jos puolueen jäsenistö sen saisi nimetä?

politiikka

Perussuomalaiset linjaavat politiikkaansa viikonvaihteessa puoluekokouksessaan Joensuussa. Yksi tapahtuman keskeisistä tunnuksista on: ”Pääministeripuolueeksi 2015”.

Ylen ajankohtaistoimituksen mielipidekysely osoittaa, että tuolla tavoitteella on puolueväen tuki. Peräti 97 prosenttia Ylen kyselyyn vastanneista perussuomalaisaktiiveista on sitä mieltä, että puolueen on tavoiteltava pääministerivastuuta, jos perussuomalaiset nousee maan suurimmaksi puolueeksi vuoden 2015 vaaleissa.

Jos Perussuomalaiset nousee suurimmaksi puolueeksi vuoden 2015 vaaleissa, puolueen pitää tavoitella pääministerivastuuta.
Jos Perussuomalaiset nousee suurimmaksi puolueeksi vuoden 2015 vaaleissa, pitääkö puolueen tavoitella pääministerivastuuta? Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiiikka

Se, että puolueväki on pääministerivastuuseen pyrkimisen suhteen miltei yksimielinen, kertoo paljolti siitä, kuinka vankasti perussuomalaiset luottavat puheenjohtajaansa Timo Soiniin. Soini olisi itseoikeutettu puolueen pääministeriehdokas, jos puolueen kannatus olisi riittävä pääministerinpaikan tavoitteluun. Toisaalta puolueaktiivit näyttävät uskovan vankasti myös siihen, että puolueen tietotaito on riittävä maan johtamiseen.

Mutta millainen olisi perussuomalaisten ministeriryhmä hallituksessa, jos puolueen jäsenistö sen saisi nimetä? Yle kysyi perussuomalaisaktiiveilta: ”Jos PS:sta tulee pääministeripuolue vuoden 2015 vaaleissa, ketkä pitäisi valita hallitukseen puolueen edustajiksi? (Nimeä 6 henkilöä.)”

Vastauksissa viisi suosituinta ministerikandidaattia erottui joukosta selvästi. Kuudenneksi suosituimman paikasta kisa on tasainen.

Perussuomalaisten puolueaktiivien ehdokkaat hallitukseen.
Jos PS:sta tulee pääministeripuolue vuoden 2015 vaaleissa, ketkä pitäisi valita hallitukseen puolueen edustajiksi? Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka. Lähde: www.perussuomalaiset.fi.

Jussi Niinistö ministerisuosikki Timo Soinin jälkeen

Puolueväen ministerisuosikit ovat kaikki nykyisiä kansanedustajia. He ovat: Timo Soini, Jussi Niinistö, Pirkko Ruohonen-Lerner, Jussi Halla-aho, ja Hanna Mäntylä ja Vesa-Matti Saarakkala. Jussi Niinistö nousee listalla selväksi kakkoseksi heti puolueen puheenjohtajan, Timo Soinin jälkeen. Tämä vahvistaa mielikuvaa siitä, että Jussi Niinistö olisi tällä hetkellä vahvin ehdokas Timo Soinin manttelinperijäksi. Niinistö pyrkii Joensuussa puolueen 1. varapuheenjohtajaksi. Ylen kyselyn valossa näyttää ilmeiseltä, että Niinistö yltää tavoitteeseensa.

Vastausten kuuden kärki ei anna aivan täsmällistä kuvaa suosituimpien poliitikkojen kannatuksesta puolueen sisällä, sillä osa vastaajista oli kirjoittanut ehdokkaiden nimiä vahingossa väärin. Joku vastaajista oli kirjoittanut jopa Timo Soinin nimen väärin. Jussi Niinistön ääniä lipsahti vihreiden puoluejohtajalle Ville Niinistölle jne. Vaikka nuo inhimilliset erehdykset otetaan huomioon, kuuden ministerisuosikin lista säilyy samana. Kuudes sija ratkeaa Vesa-Matti Saarakkalan hyväksi niukasti. Pirkko Mattilan kannatus on puolueväen piirissä miltei yhtä vahva kuin Saarakkalan kannatus.

Ministerisuosikkien nimilista paljastaa muutaman mielenkiintoisen asian. Muun muassa sen, että niin sanotuilla maahanmuuttokriittisillä voimilla on perussuomalaisissa erittäin vahva kannatus. Kuudesta ministerisuosikista kaksi (Jussi Halla-aho ja Vesa-Matti Saarakkala) on niin sanotun nuivan vaalimanifestin allekirjoittajia. Myös Hanna Mäntylä on ottanut vahvasti kantaa maahanmuuttopolitiikan kiristämisen puolesta.

Tulokset osoittavat, että paitsi puheenjohtaja Timo Soinilla, myös eduskuntaryhmän puheenjohtajalla, Pirkko Ruohonen-Lernerillä on vankka jäsenistön tuki. Huomionarvoista lienee myös se, että seitsemän eniten kannatusta saaneen ministeriehdokkaan joukkoon lukeutuu kolme naista.

Mielenkiintoista on tietysti myös se, keiden nimet eivät yllä puolueväen ministerilistalle. Toivottoman kauas kärjestä jäävät muun muassa kokeneet konkarit Raimo Vistbacka (14. sija jos kirjoitusvirheet huomioidaan) ja Anssi Joutsenlahti (30.). Samoin paljon julkisuutta saaneet kansanedustajat, Pietari Jääskeläinen (25.) ja Pentti Oinonen (29.). Puoluetoimiston uuttera työntekijä Matti Putkonenkaan ei yllä ministeriehdokaslistalla kuin sijalle 35.

Perussuomalaisilta pyydettiin myös arvioita Timo Soinin ja Pirkko Ruohonen-Lernerin toiminnasta puolueen johdossa. Tässä tulokset:

Anna Timo Soinille kouluarvosana hänen toiminnastaan puolueen puheenjohtajana. Anna Pirkko Ruohonen-Lernerille kouluarvosana hänen toiminnastaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana.
Anna Timo Soinille kouluarvosana hänen toiminnastaan puolueen puheenjohtajana. Anna Pirkko Ruohonen-Lernerille kouluarvosana hänen toiminnastaan eduskuntaryhmän puheenjohtajana. Kuva: Juha Rissanen / Yle Uutisgrafiikka

Kerromme lisää kyselyn tuloksista illan tv-uutisissa TV1:ssä klo 20.30. Julkaisemme koko kyselyn illalla myös internetissä.

Ylen ajankohtaistoimitus toteutti perussuomalaisten kunnanvaltuutetuille ja varavaltuutetuille osoitetun mielipidekyselyn 6.–19. kesäkuuta. Kysely tehtiin sähköpostitse. Kysely tavoitti kaikkiaan 888 henkilöä. Heistä 478 vastasi kyselyyn, eli kyselyn vastausprosentti on 53.

Ylen ajankohtaistoimitus tekee perussuomalaisten puoluekokouksesta suoran lähetyksen__Puolueet koolla: Perussuomalaiset 2013. TV1 lauantaina 29.6. klo 19.50–20.30.

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

Kaamos

Kaamos otti taas Suomen synkkään syleilyyn – Näillä vinkeillä jaksat pirteänä läpi pitkän pimeän

Egypti

Egyptin media: Ainakin 235 kuollut hyökkäyksessä moskeijaan

Hiihto

Iivo Niskanen väittää pelin olevan jo pelattu - asiantuntija: "Kommentit eivät anna rehellistä kuvaa hänen tilanteestaan"

Puoli seitsemän

Martti Suosalo: Rautaa tankoon, tempausvalatreeni ja taas jaksaa esiintyä