Kaupat eivät kaitse teinien hiusväriostoksia

Hiusvärejä myydään alaikäisille käytännössä ilman valvontaa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin mukaan hiusvärejä ei pitäisi kaupata alle 16-vuotiaille, jotka ovat aikuisia herkempiä allergisille reaktioille. EU on asettanut uusia rajoituksia hiusväreille, joista osan epäillään aiheuttaneen jopa kuolemantapauksia.

Kotimaa
Kampaaja värjää hiuksia
Yle

Euroopan unionin kosmetiikka-asetuksen myötä liuta Suomessa käytettäviä hiusvärejä on saanut pakkaukseensa merkinnän: Ei suositella alle 16-vuotiaille. Tukes patistaa kampaamoja valvomaan, ettei värejä päädy alaikäisten kuontaloihin. Myös kauppiaiden pitäisi Tukesin mukaan jatkossa valvoa, etteivät alaikäiset osta värejä.

  • Olemme viranomaisena suositelleet kaupoille, että he ottaisivat pakkausmerkinnät myyntitilanteessa huomioon. Eli jos he havaitsevat, että nuori henkilö on ostamassa tällasia tuotteita, niin he ohjeistaisivat, että kannattaa odottaa vielä muutama vuosi, sanoo Tukesin lakimies Pauliina Kanerva.

Roppakaupalla valvontavastuuta

Lain nojalla kauppa on jo velvoitettu valvomaan muun muassa alkoholin, tupakan ja pelien myyntiä alaikäisille. Kauppiaat vielä kummastelevat hiusvärisuositusta, jonka rikkomisesta ei seuraa rangaistusta.

  • Suhtaudumme suositukseen vakavasti, mutta selkeästi tulkitsemme, ettei tämä ole sellainen lakimääräinen kielto, joka esimerkiksi alkoholin myynnissä nuorille on, sanoo Päivittäistavarakauppayhdistyksen asiantuntija Merja Söderström.

Lakimies Pauliina Kanervan mukaan suosituksen noudattaminen jää kaupan omaan harkintaan.

  • Me viranomaisena tietysti suositamme, mutta on kaupan oma linja, miten he toimii.

  • Vanhempien valvontavastuu tietysti myös korostuu tässä ikärajasuosituksen noudattamisessa, Kaneva lisää.

Tukesin mukaan lain tasolle on vielä matkaa.

  • Olisi monen vuoden hanke saada hiusvärejä koskeva ikärajasuositus lain tasolle, sanoo Kanerva.

Myyjä, kassa tai vahtimestari tuskin pysäyttävät

Esimerkiksi K-Citymarkettien ja Anttiloiden viestinnästä kerrotaan, ettei myymälöissä ole varsinaista ikärajavalvontaa hiusväreille. Myymälöiden mukaan niissä kaupataan kuitenkin vain hiusvärejä, joiden pakkauksissa tiukennetut merkintävaatimukset on huomioitu.

Hiusvärit eivät myöskään kuulu päivittäistavarakaupan ikärajaoppaaseen, jonka avulla kassatyöntekijöitä koulutetaan kohtaamaan alaikäinen.