1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Ylijäänyt ruoka tahdotaan biopönttöä parempiin suihin

Keskiviikkona Keljon palvelutalossa myytiin asukasruokailusta ylijäänyttä lihaperunalaatikkoa euron annoshintaan. Hyvä idea voisi pelastaa biojätepöntöltä kymmeniä tuhansia ruoka-annoksia vuodessa.

Kuva: Yle / Jori Asikainen

Palvelutalossa kokeillaan parhaillaan keittiöissä syntyvän ruokahävikin vähentämistä. Kokeilu on osa Jyväskylän kaupungin ja Sitran resurssiviisausprojektia, jossa haettiin ideoita resurssien tehokkaampaa käyttöä varten.

Hävikki on väistämätöntä,  mutta siihen voi vaikuttaa

Keljoonkin ruoan toimittavalta Kylän kattaukselta lähtee päivittäin 23 000 ruoka-annosta kouluihin, päiväkoteihin ja palvelutaloihin. Hävikkiä syntyy väistämättä.

- Vaikkapa lohikeittoa, joka on mieleistä ruokaa, varataan 2,5 dl - 4 dl per henkilö, mutta aina asiakkaat eivät käyttäydy kuin papereissa, sanoo kokeilun ideoinut palvelupäällikkö Paula Puikkonen.

- Ihan tarkkaan se ruoan määrän arviointi on mahdotonta, mutta pienetkin keinot voivat auttaa.

Kylän kattaus vastaa yli sadasta keittiöstä Jyväskylän kaupungin alueella. Vuositasolla hävikkiä kertyy kymmeniä tuhansia kiloja. Perunat, kastike ja salaatti painavat biojätteessä yllätävän paljon.

Keljossa kokeilua ovat hyödyntäneen lähialueen asukkaat ja omaistensa luona vierailevat läheiset. Ruokailijoita on päivittäin ollut kahdesta yhdeksään henkilöä. Ruokailusta veloitettavalla eurolla katetaan leivän ja levitteen hinta.

Ruokakokeilulla myös yksinäisyyttä vastaan?

Kaikki Kylän kattauksen keittiöillä ylijäävä ruoka päätyy biojätteeseen, koska se on ollut pitkään kuumennettuna. Esimerkiksi henkilökuntakaan ei saa ottaa ylijäämäruokaa mukaan.

- Siinä on omavalvontakuviot, kun me ei voida sitä jäähdyttää, niin se ei ole mahdollista eikä kovin järkevää, Paula Puikkonen sanoo.

Hän näkee ruokahävikkikokeilussa monenlaisia mahdollisuuksia.

- Tässä on myös sosiaalinen puoli, kun joku vanhus voi kohdata täällä syömässä ehkä päivän ainoan juttukaverin. Ja biojätteitä säästyy ja kaatopaikka pysyy tyhjempänä, hän pohtii.

Elokuussa ruokahävikkikokeilua on tarkoitus jatkaa vielä parin viikon ajan jyväskyläläiskoulussa. Sitran ja Jyväskylän kaupungin keräämiä resurssiviisausideoita tullaan toteuttamaan syksyllä muillakin aloilla. Luvassa on esimerkiksi vanhojen tavaroiden korjaustori ja resurssitehokkuuskisa Jyvässeudun urheiluseurojen välille.