1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Näkökulmat

Kommentti: Hovioikeus antoi vaalirahalle osittaisen syytesuojan

Jos valituslupa irtoaa, meillä on lupa odottaa korkeimman oikeuden ratkaisua joulun alla vuonna 2014. Juuri sopivasti vuoden 2015 eduskuntavaalikampanjojen kynnyksellä, kirjoittaa Yle Uutisten toimittaja Ari Mölsä.

Ari Mölsä. Kuva: Yle

Ilkka Kanervan ja Ari Ruotsalaisen lahjussyytteiden kaatuminen on kova isku valtakunnansyyttäjänvirastolle. Hovioikeus katsoo, että vaalitukeen on suhtauduttava lempeämmin kuin perinteisiin etuisuuksiin kuten matkoihin ja kestitykseen.

Helsingin hovioikeus hylkäsi Ilkka Kanervaan ja Ari Ruotsalaiseen kohdistuneet lahjusrikossyytteet. Vaalituki ei hovioikeudenneuvosten mielestä lähtökohtaisesti ole oikeudeton etu, jos tuen saaja ei tismalleen samaan aikaan ole konkreettisesti edistämässä sponsorinsa hankkeita.

Hovioikeus toteaa, että "vaalituki on erityislaatuinen ja hyväksyttävänä pidettävä etuus, joka annetaan politiikassa jo mukana toimiville henkilöille. Vaalituki poikkeaa siten lahjus- ja virkarikoksissa tavanomaisista etuuksista kuten matkoista ja erilaisesta kestityksestä".

Hovioikeustuomarien näkemyksen mukaan "Lähtökohtana on pidettävä sitä, että vaalituki ei ole oikeudeton etu. Hovioikeuden arvion mukaan vaalitukea ja sen vastaanottamista voidaan pitää rangaistavana, jos ehdokas tukea saadessaan käsittelee samanaikaisesti tuen antajaa koskevaa asiaa".

Yleisten lahjusrikosoppien mukaan lahjusrikoksessa edun antamisen ja vastapalveluksen saamisen ajallinen yhteys voi olla liukuva - sulle-mulle-kytkyn ei tarvitse olla samanaikainen. Nyt hovioikeus on nostanut vaalituet etuutena aivan omaan kategoriaansa.

Puoluetoimistoissa on varmastikin kiljahdeltu riemusta. Nyt niiden on vain palkattava huippulakimiehet kirjoittamaan opaskirja siitä, kuinka hyvä veli -verkostojen on rytmitettävä keskinäiset huomionosoituksensa.

Riemu tosin voi olla vain hetkellistä. Olisi ihmeellistä, jos valtakunnansyyttäjänvirasto - käytännössä apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske - jättäisi asian tähän. Syyttäjä on hakenut tästä jutusta ennakkotapausta. Juttua ajanut valtionsyyttäjä Jukka Rappe on pitkin matkaa puhunut kovaan ääneen yhteiskunnan ydintoimintoihin tunkeutuvasta rakenteellisesta korruptiosta.

Edessä on siis mitä ilmeisimmin syyttäjän valituslupahakeus korkeimpaan oikeuteen. Jos valituslupa irtoaa, meillä on lupa odottaa korkeimman oikeuden ratkaisua joulun alla vuonna 2014. Juuri sopivasti vuoden 2015 eduskuntavaalikampanjojen kynnyksellä.