Luvat kunnossa, matka jatkuu

Veneenlaskupaikalla Tervolassa aivan Kemijoen ylittävän sillan kupeessa on vilskettä. Hellepäivä on kääntynyt iltaan ja kaksi venekuntaa on lähdössä kokeilemaan kalaonnea.

Kotimaa
Tapio Korpi on tarkistanut tervolalaisen Martti Niemelän kalastusluvan.
Riikka Rautiainen / Yle

Alakemijoen kalastusalueen hallituksen varapuheenjohtaja Jukka Kunnari on valmiina kipparoimaan veneen vesille, mutta ensin hän odottaa, että kalastuksenvalvoja Tapio Korpi saa tarkistettua kalastusreissulta juuri rantautuneen porukan luvat.

Komean taimenen saaliiksi saaneen seurueen luvat ovat kunnossa, joten matka kohti Ossauksen voimalaitosta voi alkaa.

Kalastajat on kaikonneet

Vaikka tällä kertaa veneenlaskupaikalla oli muitakin, usein veneen saa työntää vesille ilman yleisöä eikä joella ole ruuhkaa. Tunteja kestävän matkan aikana kalastuksenvalvoja Tapio Korpi tapaa vain puolenkymmentä veneilijää ja näköhavainto tehdään yhdestä melojasta.

- Tervolan kirkonkylän kohdalla kalastajia on ollut yleensä eniten, mutta nyt ei sattunut olemaan yhtään, ihmettelee Korpi.

- Tämä on varmaan sitä joen moninaiskäyttöä. Moni ihminen katsoo joelle yhtä aikaa ja joki on silloin käytössä. Kyllä minua ihmetyttää, että näin kauniita jokisuvantoja ei käytetä. Samaan aikaan kaikuluotain näyttää, että kalaa on joessa, ihmettelee valvontaveneen keulapaikkaa pitävä Alakemijoen kalastusalueen isännöitsijä Eero Yliniemi.

Yliniemi on huolissaan alisen Kemijoen virkistyskäytöstä. Vesivoimatuotantoon valjastettu joki tarjoaa komeat puitteet kalastukseen ja veneilyyn, mutta koko ikänsä joella liikkuneiden miesten näppituntuma on, että väkeä on liikkeellä aina vain vähemmän.

- Se on häpeä, jos asuu joen varrella eikä omista venettä, puuskahtaa Yliniemi. Jos kalatiet saadaan rakennettua Rovaniemelle asti, niin Yliniemen mukaan on odotettavissa, että vapaa-ajan kalastus virtapaikoissa vilkastuu.

Pahimmat tilanteet on olleet voimalaitospadoilla, mutta ei sielläkään mitään käsirysyä ole ollut, vain pientä sanailua.

Tapio Korpi

Laillisesti liikkeellä

Kunnarin kipparoimassa veneessä on melkoinen määrä tietämystä Kemijoesta. Yliniemi pudottelee matkan edetessä yksityiskohtia Tervolan historiasta ja Kemijoen uitosta, mutta kuulostaa tuntevan myös lähes jokaisen joelle näkyvän talon.

Korpi osaa puolestaan varoittaa karikoista vilkaisemattakaan kaikuluotainta, mutta kolmikko tietää myös parhaat kalapaikat. Veneessä vallitsee yksimielisyys siitä, että hyvistä ottipaikoista ei ole syytä vaieta, sillä Kemijoessa riittää pyydettävää kaikille.

- Hyvin on ihmiset oppineet ostamaan lupansa. Kalastaminen on paljon mielekkäämpää, kun lupa-asiat on kunnossa eikä tarvitse jännittää, kuka tulee ja mitä tulee, luonnehtii Korpi.

Hän on liikkunut Kemijoella kalastuksenvalvojana jo liki 20 vuotta, mutta viettää joella myös lähes kaiken vapaa-aikansa.

- Pahimmat tilanteet on olleet voimalaitospadoilla, mutta ei sielläkään mitään käsirysyä ole ollut, vain pientä sanailua. Aina on tilanteista selvitty, kun on keskusteltu.

Miesten mielestä Ala-Kemijoella kalastetaan pääosin laillisesti, mutta sekaan mahtuu myös vilungin tekijöitä, mutta heidän määränsä ei ole valvonnan perusteella kovin suuri.

Taivalkosken altaassa Pietinsaaren alapuolella miesten silmiin osuu jo edellisvuosilta tuttu paikka, johon verkot on laskettu hyvien saaliiden toivossa.

- Vesiliikenne vaatisi vähän järemmät merkinnät. Katsotaan, onko verkkomerkit paikoillaan, sanoo Yliniemi.

Kunnari löysää kaasun ja Korpi valmistautuu kurkottamaan, miten verkot on merkitty.