1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä Nova-tuomioista: Tässä on aikaa reagoida

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske ei vielä ole päättänyt, aikooko syyttäjä valittaa hovioikeuden tuomioista.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske sanoo aikovansa nukkua useamman yön yli, ennen kuin päättää, aikooko syyttäjä valittaa Nova-tuomioista korkeimpaan oikeuteen.

- Sitä täytyy tutkia, onko puhtaasti näytön arvioinnista kysymys vai onko tässä mahdollisuus tarkastella kokonaisuutta lähinnä lahjontarikosten kohdalla oikeuskysymysten kautta. Täytyy lueskella ratkaisut ja miettiä. Aikaahan tässä on reagoida, Kalske totesi Yle Uutisten haastattelussa.

Määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen päättyy 26. elokuuta.

Kalske kiistää olevansa pettynyt hovioikeuden päätökseen.

- On selvä asia, että tämä piti käsitellä oikeudenkäynnissä. On sitten tuomioistuimen asia, onko aihetta langettavaan vai vapauttavaan tuomioon.

Kalskeen mukaan oikeudenkäynnin ydinkysymys on ollut se, annettiinko Kanervalle etuja siksi, että hän toimi maakuntaliiton hallituksen puheenjohtajana.

- Hovioikeus päätyi siihen, ettei edun antamisella ja Kanervan asemalla Varsinais-Suomen liiton puheenjohtajana ei ollut konkreettista yhteyttä, koska liitolla ei ollut käsiteltävänä konkreettisia hankkeita.

Nova-yhtiöiden varojen käyttö katsottiin hovioikeudessa rangaistavaksi, mutta esimerkiksi liikemies Arto Merisalon tuomio lyheni. Kalskeen mukaan tuomion lyheneminen on selvää, sillä osa Merisalon syytteistä hylättiin.