Vuodet eivät ole veljeksiä mansikkamaalla

Märkä syksy ja alkutalven aikaiset pakkaset koituivat kohtalokkaiksi mansikan ja vadelman kasvustoille. Alkukesän hellepäivät eivät myöskään hellineet marjoja. Marjat ovat kuitenkin kovaa vauhtia kypsymässä aikaisen kesän johdosta

marjat
Kuvassa maanviljelijä Kalevi Hauhtonen esittelee kypsyvää mansikkaa.
Satu Jokela / Yle

Viime kesänä mansikkasato kärsi sateista - tänä kesänä helteistä. Aikataulussa mansikka on viime kesää aikaisemmassa.

- Viime vuonna ruvettiin poimimaan 13. heinäkuuta avomaalta, tänä vuonna varmaan heinäkuun ensimmäisellä viikolla päästään aloittelemaan, arvioi kokkolalainen maanviljelijä Kalevi Hauhtonen.

Kun satokausi alkaa, mansikka kypsyy nopealla tahdilla. Helteet nopeuttavat asiaa entisestään, eikä se ole välttämättä hyvä asia.

- Kun mennään yli 25 asteen, se ei ole enää marjallekaan mikään optimilämpötila. Se rupeaa puolustautumaan, panee luukut kiinni. ja kypsyy ennenaikaisesti liian pienenä.

Mansikan silmäähivelevä koko ei kuitenkaan takaa parasta makuelämystä.

- Kyllä ne pienemmät on makeampia, nauraa Hauhtonen.

Kylmä vei vattua

Vadelmakaan ei säästynyt talvipakkasilta. Paljon versoja tuhoutui kylmässä, osa lajikkeista kohtasi Hauhtosen mukaan jopa totaalisen tuhon. Silti vadelmaa tulee hyvää tahtia.

- Eilen poimittiin ensimmäiset vadelmat huoneista kaupallisessa mielessä.

Helteet ovat nopeuttaneet myös avomaan vadelman kypsymistä. Hautonen on optimistinen aikataulujen suhteen.

- Aikaisempina vuosina ollaan päästy poimimaan heinäkuun viimeisellä viikolla, nyt saattaa olla, että päästään jo heinäkuun 20. päivä. Jos vain on näin suotuisaa, nyt on saatu vettä ja lämpöä.