Pennanen: Renesasin alasajo yllätys ja pettymys

Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen kertoo kaupungin varautuneen Renesas Mobilen vaikeaan tilanteeseen. Toiminnan loppuminen kokonaan tuli kaupunginjohtajalle kuitenkin yllätyksenä. Oulu hakee yhdessä valtiovallan kanssa ratkaisua uhkaamassa olevaan mobiiliteknologian osaamisen katoamiseen Suomesta.

talous
Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen.
Oulun kaupunginjohtaja Matti Pennanen uskoo ratkaisun henkilöstösäästöihin vielä löytyvän yhteistyössä henkilöstön kanssa.Yle

Renesasin alasajon myötä Oulusta häviää jälleen satoja it-alan työpaikkoja. Kaupunginjohtaja Matti Pennasen mukaan vaarana on, että alan huippuosaaminen loppuu Suomesta kokonaan.

- Pyrimme nyt valtiovallan kanssa hakemaan ratkaisua siihen, miten mahdollisimman monelle pystyttäisiin hakemaan uusi työpaikka ja miten kansainvälinen kilpailukyky pidetään hyvänä, Pennanen toteaa.

Renesasin irtisanomiset ovat Oululle kova isku.

- Tämä on todella vakava asia ja pettymys siinä mielessä, että Renesas on hakenut ratkaisua usean kuukauden ajan. Olimme osanneet hiukan ennakoida tilannetta, mutta toiminnan loppuminen kokonaan oli pettymys. Jos yrityksellä on ulkomainen omistaja kaukana kohteesta, tällaisia ratkaisuja on tietenkin helpompi tehdä, Pennanen toteaa.

Rahoitusratkaisua irtisanottujen tukemiseksi haetaan

Pennasen mukaan mitään nopeita toimenpiteitä ei Renesasin irtisanomisten takia ole luvassa.

- Mitään taikatemppuja ei ole. Nyt mietimme, pystymmekö rakentamaan jonkinlaisen veturikokonaisuuden, jolla osa irtisanotuista pystyttäisiin siirtämään jo olemassaoleviin yrityksiin jonkinlaisella rahoituskuviolla. En nyt kuitenkaan halua spekuloida, millainen rahoitusratkaisu voisi olla, Pennanen sanoo.

- Jos langattoman mobiiliteknologian osaajat vähenevät meillä entisestään, alan uudelleenrakentaminen on vaikeaa tai jopa mahdotonta. Olisi tärkeää, että osaaminen pidettäisiin Suomessa, Pennanen toteaa.