Hyppää sisältöön

Lappeenrannan vesitorni halutaan jälleen yleisökäyttöön

1950-luvulla rakennettu torni on ollut yleisöltä suljettuna jo yli vuosikymmenen ajan. Haasteena yleisökäytölle ovat turvallisuusmääräykset sekä tornin soveltumattomuus liikuntarajoitteisille.

Kuva: YLE

Lappeenrantalainen taideyhdistys kartoittaa projektissaan mahdollisuutta avata kaupungin vesitorni yleisölle edes lyhytaikaisesti. Tornissa vuosikymmeniä toiminut näköalakahvila sulki ovensa yli kymmenen vuotta sitten.

- Vesitorni on ensinnäkin rakennuksena tosi hieno. Sisältä on mahtavat näköalat ja tila on aika ainutlaatuinen, 80N-taideyhdistyksen jäsen Ville Holopainen luettelee tornin ominaisuuksia.

Vuosituhannen alussa yleisöltä suljetun tornin omistajan Lappeenrannan Energia Oy:n mukaan yleisökäyttöä rajoittavat turvallisuusmääräykset. Mittavalla remontilla torni voitaisiin taas avata yleisölle.

- Se on neuvottelukysymys, että kuka tekee ja kaikki muutoksethan aina maksavat, verkostopäällikkö Sami Väisänen Lappeenrannan Energia Oy:stä sanoo.

Lasihissi herätti närää lähitalojen asukkaissa

Vesitornissa on 50-luvulla rakennettu hissi, jonka viranomaiset ovat asettaneet turvallisuussyistä käyttökieltoon. Vesitornissa ei ole tarpeeksi varauloskäyntejä, jotta se täyttäisi nykyiset turvallisuusmääräykset. Rakennus voisi siten olla vaarallinen esimerkiksi tulipalon sattuessa. Nykyisellään torni on soveltumaton myös liikuntarajoitteisille, sillä ylös pääsee vain portaita pitkin.

Väisäsen mukaan vesitorni on energiayhtiölle ensisijaisesti vedenjakelun väline, ja kahvila- tai muu toiminta pitäisi järjestää jonkun ulkopuolisen toimijan taholta.

Vesitorniin on kaavailtu muun muassa rakennuksen ulkopuolista lasihissiä, sillä nykyinen hissikuilu on liian ahdas moderneille hisseille. Kaavailu keräsi kuitenkin vastustusta lähitalojen asukkailta, jotka epäilivät lasihissin mahdollisesti pilaavan asunnoista näkyvän maiseman.

80N-taideyhdistys ei havittele vesitornia vain omaan käyttöönsä tai täytettäväksi pelkästään taiteella ja toivoo, että vesitornia voitaisiin hyödyntää edes lyhytaikaisissa tapahtumissa.

- Hienoa olisi, jos tämä olisi erilaisten lappeenrantalaisten toimijoiden käytössä, Holopainen kommentoi.