1. yle.fi
  2. Uutiset

Lopullinen tuomio: Lapista pois 875 koulutuspaikkaa

Lapin ammatillisesta koulutuksesta vähennetään lähivuosina 875 koulutuspaikkaa. Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) kertoi lopullisista leikkauspäätöksistä torstaina.

Kotimaan uutiset
Krista Kiuru.
Krista Kiuru.Yle

Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappiasta vähennetään 365 paikkaa, Rovaniemen koulutuskuntayhtymältä 350 paikkaa, Kemijärveltä 120 paikkaa, Peräpohjolan opistolta 20, Saamelaisalueen koulutuskeskukselta 15 ja Rovalan setlementiltä viisi paikkaa.

Ministeri Kiurun mielestä lappilaiset ovat pitäneet hyvin puolensa kun ammatillisten koulutuspaikkojen määrää on karsittu. Kiuru muistuttaa, että alkuperäiset suunnitelmat olivat Lapille paljon karummat. Kiurun mukaan Lapissa on jatkossakin riittävästi koulutuspaikkoja nuorille.

Kaikkiaan Lapin ammatillisen koulutuksen paikoista vähennetään runsaat 13 prosenttia kolmessa vuodessa.

Leikkaus on 50 paikkaa pienempi mitä Kiurun edeltäjä, ministeri Jukka Gustafsson (sd.) esitti viime maaliskuussa. Gustafsson esitti, että Lapista koulutuspaikkoja vähennetään 925 vuoteen 2016 mennessä. Kiuru päästi Lappian ja Rovaniemen koulutuskuntayhtymän lopulta pelättyä vähemmällä, mutta kemijärveläiseltä Itä-Lapin ammattiopistolta hän päätti leikata vielä edeltäjäänsäkin enemmän.

Alun perin Gustafsson oli vähentämässä Lapista jopa 1700 paikkaa.

Koko maassa ammatillisen koulutuksen opiskelijapaikkoja vähennetään yhteensä 1950 vuoteen 2016 mennessä. Opiskelupaikkojen vähennys porrastetaan alkamaan ensi vuodesta.

Koulutuksen järjestäjät päättävät tämän jälkeen, miltä aloilta koulutusta vähennetään.

Lapissa oli vuoden 2013 alussa 6495 ammatillisen peruskoulutuksen opiskelijaa. Näistä kolmella suurimmalla eli Rovaniemen koulutuskuntayhtymällä oli 3110 koulutuspaikkaa, Kemi-Tornionlaaksolla 2740 ja Kemijärven kaupungilla 370.

Lue seuraavaksi