Pron Rinne ehdottaa valtionyhtiötä irtisanottujen oululaisten pelastamiseksi

Irtisanomiset johtuivat emoyhtiön, maailman suurimman mikropiirien valmistajan, Renesas Electronics Corporationin ongelmista, sanoo Antti Rinne.

talous

Ammattiliitto Pron puheenjohtaja Antti Rinne vaatii valtiovallalta ripeitä toimia japanilaisyhtiö Renesas Mobilesta irtisanottujen työntekijöiden auttamiseksi. Rinteen mielestä varsinkin Oulun seudulla teknologia-alan huonot uutiset ovat olleet niin rajuja, että hallituksen tulee tosissaan miettiä valtionyhtiön perustamista, jotta osaajat pystyttäisiin pitämään Suomessa.

- Renesasin Suomen toiminnoille etsitään ostajaa ja esimerkiksi (Suomen valtion omistama sijoitusyhtiö) Solidium voisi olla omistajana, Rinne sanoo.

Toimihenkilöitä edustavan ammattiliiton puheenjohtajan mukaan Renesas Mobilen irtisanomisia ei voi lukea samaan sarjaan ulkoistettujen Nokian työntekijöiden potkujen kanssa, vaikka Renesasillakin työskenteli entisiä nokialaisia.

- Nyt ongelmat juontavat japanilaiseen emoyhtiöön. Renesas Mobilen valmistamille tuotteille on tilausta, mutta esimerkiksi Japanin tsunami on vaikuttanut emoyhtiön toimintaan. Irtisanomisia voidaankin pitää epäonnisina, mutta tietysti ne ovat siitä huolimatta vakava paikka Suomelle, Rinne toteaa.

Renesas Mobilen japanilainen emoyhtiö Renesas Electronics Corporation ilmoitti aikaisemmin torstaina antavansa potkut kaikille yli 800 työntekijälleen Suomessa. Yli 550 työpaikkaa lähtee Oulusta, jossa ict-alalta on hävinnyt viime vuosina lähes 3 000 työpaikkaa.