Israelilaislähteet: Netanjahu valmis purkamaan Länsirannan siirtokuntia

Yhdysvaltain ulkoministeri matkustaa taas taivuttelemaan Lähi-idän kiistapuolia rauhankokouspöytään.

Ulkomaat

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on valmis kipeään päätökseen juutalaissiirtokuntien purkamisesta Länsirannalta, sanoo hänen hallituksensa jäsen Yhdysvaltain ulkoministerin John Kerryn Israelin-matkan alla.

Tiede- ja teknologiaministeri Jaakov Perin mukaa Netanjahu ja huomattavan monet muut ministerit tietävät, että siirtokuntien tyhjentäminen ja maan vaihtaminen palestiinalaisten kanssa on Israelille strategisesti välttämätöntä.

John Kerry vierailee Jerusalemissa ja Länsirannalla taivutellakseen Israelia ja palestiinalaisia takaisin neuvottelupöytään. Hänen matkansa on jo viides viiden kuukauden aikana. Sitä ennen Yhdysvaltain Lähi-idän-politiikka oli vuosien ajan vaisua.

Netanjahu on aiempaa valmiimpi palaamaan nopeasti rauhankokouspöytään, sanoo Peri, jonka keskustalainen Jesh Atid -puolue on hallituksessa Netanjahun oikeistolaisen Likud-puolueen tukena.

Purkamisesta puhutaan, uusille asunnoille lupa

Samanlaisia arvioita on esittänyt israelilainen Haaretz-lehti. Se viittaa Netanjahua lähellä olevaan korkea-arvoiseen hallituslähteeseen, joskin nimettömään. Lähteen mukaan Netanjahu on valmis luopumaan lähes koko Länsirannasta, jos Israel voi olla varma turvallisuudestaan.

– Netanjahu ymmärtää, että rauhansopimuksen solmimiseksi Israelin on vetäydyttävä yli 90 prosentista Länsirantaa eikä muutaman siirtokunnan evakuointi riitä, lähde kertoi Haaretzille.

Myös Netanjahu itse puhui rauhansopimuksesta Kerryn vierailun alla. Hänen mukaansa rauhansopimuksen perusedellytys on, että Israel pystyy edelleen puolustamaan itseään, jos sopimus murtuu.

Länsirannan siirtokuntien purkamisen sijasta Israel ilmoitti keskiviikkona, että Itä-Jerusalemin arabialueille rakennetaan uusia asuntoja juutalaisilla.

Lähteet: AFP, Reuters