Festivaalijärjestäjät: Kilpailu kaataa festareita Suomessa

Festivaalijärjestäjät uskovat kovan kilpailun tappavan jopa merkittäviä festivaaleja. Kesäfestivaalitarjontaa on jo niin paljon, että yleisöä ei riitä kaikkiin tapahtumiin. Tällä viikolla Helsingissä yleisöstä kamppalevat uusi rockfestari Rock the Beach sekä Tuska-festivaali.

kulttuuri
Yleisö seurasi kun Green Day esiintyi Rock The Beach tapahtumassa Helsingin Hietaniemessä 26. kesäkuuta.
Yleisö seurasi kun Green Day esiintyi Rock The Beach tapahtumassa Helsingin Hietaniemessä 26. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Uusi Rock the Beach -festivaali käynnistyi keskiviikkona helteisellä Helsingin Hietaniemen uimarannalla. Suomen suurimman konserttijärjestäjän Live Nationin ensimmäisen oman festivaalin ohjelmistoon on kerätty nimekkäitä bändejä kuten Green Day, Queens of the Stone Age ja Rammstein. Lauantaina ja sunnuntaina jatkuvan tapahtuman odotetaan vetävän kolmen päivän aikana yli 40 000 kävijää.

Tällä viikolla Helsingissä on jopa ruuhkaa festivaaliesiintyjistä. Rock the Beachin lisäksi kaupungissa järjestetään viikonloppuna myös Tuska-festivaali. Molempien tapahtumien festarilavoilla esiintyy yhteensä jopa 140 bändiä.

Tuska tuskailee päällekkäisyyttä

Tuska-hevifestari järjestetään nyt jo kuudettatoista kertaa. Tapahtuman järjestäjät eivät ole olleet innoissaan Live Nationin uuden Rock the beach -festivaalin järjestämisestä samaan aikaan.

- Olisi aika isoa itselle valehtelua, jos väittäisi, että se ei millään tavalla vaikuttaisi meihin. Siellä on aika paljon samanlaista ohjelmaa ja toki olemme olleet vähän kiusaantuneita, että se tuli samaan viikonloppuun meidän kanssamme, sanoo promoottori Jouni Markkanen.

Harmitusta on aiheuttanut etenkin saksalaisen Rammsteinin esiintymisen osuminen lauantaille. Bändi kun uppoaa laajasti heviyleisöön. Jouni Markkasen mukaan Tuska on joutunut tekemään asioita toisin Rock the Beachin takia.

- Me olemme vetäneet vähän tiukempaan tätä hevilinjaa. Kaikki markkinointikeinot on tänä vuonna jouduttu ottamaan käyttöön. Aikaisemmin ei ole välttämättä joutunut jakamaan perinteisiä flyereitä, Markkanen kertoo.

Isot tekijät jyräävät

Kansainväliseen konserniin kuuluva konserttijärjestäjä Live Nation järjestää omia konsertteja ja tarjoaa esiintyjiä suomalaisfestareille. Rock the Beach on sen ensimmäinen oma iso festivaali. Siitä on tarkoitus tehdä jokavuotinen.

Green Day esiintyi Rock The Beach tapahtumassa Helsingin Hietaniemessä 26. kesäkuuta.
Green Day esiintyi Rock The Beach tapahtumassa Helsingin Hietaniemessä 26. kesäkuuta.Roni Rekomaa / Lehtikuva

Muut suomalaiset tapahtumajärjestäjät ovat nurisseet, että Live Nation tarjoaa niille vähemmän nimekkäitä bändejä ja poimii omaan festivaaliinsa parhaat esiintyjät. Pääpromoottori Scott Lavender ymmärtää puheet, mutta sanoo syyn olevan aivan muualla.

- Suurin ongelma festivaaleille eivät ole muut tapahtumat täällä vaan eurooppalaiset festivaalit, Lavender sanoo.

Yhtyeet kun on helpompi houkutella esiintymään Keski-Eurooppaan kuin Pohjolan perukoille, Lavender selventää.

Jopa suuret festivaalit kuolemanvaarassa

Suurten kansainvälisten konserttijärjestäjien jyrääminen festivaalikentälle on jo kaatanut perinteisiä festareita esimerkiksi Ruotsissa. Sama voi olla edessä Suomessakin muutaman vuoden sisällä. Tuskan promoottori Jouni Markkanen arvelee, että lopun saattaa kohdata joku perinteisempikin festari.

- Varmasti joku tippuu, mutta en uskalla sanoa kuinka monta.

Live Nationin pääpromoottori Scott Lavender on lähes samoilla linjoilla.

- Suomessa on jo niin paljon tapahtumia, että joitakin festivaaleja joudutaan varmasti lopettamaan. Perinteiset festivaalit kuitenkin pysyvät pystyssä.