"Puoluekokous innostaa piiloperussuomalaiset esille"

Perussuomalaisten puoluejohtovalinnat sähköistävät Joensuussa järjestettävää puoluekokousta. Pohjoiskarjalaiset perussuomalaiset ovat tehneet hartiavoimin töitä puolueen kaikkien aikojen suurimman kokouksen järjestämiseksi.

politiikka
Mies pitää käsissään perussuomalaisten lippua.
Daniel Rodriguez / Yle

Perussuomalaiset valmistautuvat kaikkien aikojen suurimpaan ja jännittävimpään puoluekokoukseensa. Puolueelle valitaan uusi johto viikonloppuna Joensuussa. Puoluekokousta sähköistää erityisesti puoluesihteerin valinta. Lisäksi puheenjohtaja Timo Soini paljastanee lauantaina aikeensa eurovaalien suhteen.

Joensuu on luonteva valinta puolueen kokouspaikaksi, sillä Pohjois-Karjala on koko maan mittakaavassa vankkaa perussuomalaisten kannatusaluetta. Vuoden 2012 kuntavaaleissa puolue nosti kannatustaan maakunnassa yli 10 prosenttia edellisistä vaaleista. Perussuomalaiset oli selvä vaalivoittaja lisäten valtuustopaikkojen määrää peräti 42:llä.

- Meillä oli erittäin hyvä ehdokasasettelu kunnallisvaaleissa, menestyimme parhaiten ja koko Suomen mittakaavassa olimme kärkipaikalla. Luulen, että asia on vaikuttanut, Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Eero Bogdanoff sanoo.

Puoluekokous suuren mielenkiinnon kohteena

Joensuu Areenassa lauantaina alkavaan puoluekokoukseen odotetaan 1500-2000 perussuomalaista. Osallistujien määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Kokousta haluaisi Bogdanoffin mukaan tulla seuraamaan myös moni puolueen ulkopuolinen.

- Kyllä tämä kiinnostaa. Täällä on paljon perussuomalaisesti ajattelevia ihmisiä, jotka haluaisivat olla mukana. Siksi järjestämme lauantaiaamuna yleisölle tarkoitetun toritapahtuman. Areenalla on jäsenille varattu kokous, koska täällä on sähköiset jäsentunnistukset ja menisi hankalaksi, jos tänne ihan ketä vaan tulisi. Olisi vaikea suorittaa äänestyksiä, Eero Bogdanoff kertoo.

- Puoluekokous kyllä poikii asioita. Tämän kokouksen jälkeen katsomme gallupeja ja kannatuslukuja. Iso kokous on näyttävästi esillä medioissa, luulen, että tämä antaa pontta ihmisille. Kyllä ne sieltä ne pilloperussuomalaisetkin tulevat esiin meille, Bogdanoff naurahtaa.

Jokainen puolueen jäsen voi äänestää, eikä tarvitse sanoa, että minun ääneni ei kuulunut kokouksessa tai että joku ryhmä on sanonut, että pitää tehdä näin.

Eero Bogdanof

Soini varoittelee sirkuksesta

Puoluelehdessä puheenjohtaja Timo Soini on kehottanut perussuomalaisia käyttämään valtaansa vastuullisesti kokouksessa. Soinin mukaan puolueväen tehtävä on taata, ettei kokouksesta tule sirkusta. Hän painottaa, että puoluekokous on perussuomalaisuuden käyntikortti.

- Kyllä perussuomalaisia arvoja noudattavat ihmiset ymmärtävät käyttäytyä hyvin ja luulen, että tämä kokous menee ohi ilman sirkusta ja asialllisesti. Meillä on jämäkkä johtaja puikoissa, Pohjois-Karjalan piirin puheenjohtaja Eero Bogdanoff vakuuttelee.

Erikoista muihin puolueisiin verrattuna on se, että perussuomalaisten puoluekokouksessa jokaisella puolueen jäsenellä on äänioikeus.

- Minun mielestä se on hyvä asia siinä mielessä, että jokainen puolueen jäsen voi äänestää eikä tarvitse sanoa, että minun ääneni ei kuulunut kokouksessa tai että joku ryhmä on sanonut, että pitää tehdä näin. Jokainen saa kertoa oman mielipiteensä ja siitä se kansan kautta se tulos tulee sitten, Eero Bogdanoff sanoo.