1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Laihialla ei nuukailla hyvänteossa

Laihialainen Jouko Lehtinen on reilun 20 vuoden ajan toteuttanut ideoitaan muiden iloksi. Muun muassa lomakylän ja yleislaavun lisäksi hän on rakentanut Laihian Huittuun kappelin. Kauniista rakennuksesta on nopeasti tullut suosittu vierailukohde ja rakentajalleen tärkeä mietiskelypaikka.

Kotimaan uutiset
Tyllijoentien varrella seisova kappeli.
Johanna Manu / Yle

Tyllijoen varrella, Laihian Huitussa seisoo pienen mäen nyppylällä kaunis kappeli. Sen on omin käsin rakentanut paikallinen ideanikkari Jouko Lehtinen. Hänen ideoistaan ovat alueelle rakentuneet myös pieni museoalue, laavu ja aikanaan lomakylänä toiminut neljän mökin alue.

Vaikka laihialaisten sanotaan olevan tunnettuja nuukuudestaan, niin siitä ei voida syyttää toisille aina hyvää tekevää ja tahtovaa Lehtistä. Mitä ikinä hän rakentaakaan, niin hän haluaa sen olevan kaikkien käytössä.

- Se on tärkiää mulle, että ne on kaikkien käytös. Se on niinku se lähtökohta. Jos itte tuntoo, että on kiva olla jossain, niin siinä voi joku toinenkin olla tyytyväinen, puuhamies kertoo ajatusmaailmastaan.

Mieluinen mietiskelypaikka

Idea kappelista tuli alunperin tuttavalta, mutta hiljentymispaikan rakentaminen jäi lopulta Lehtiselle. Vielä vuosi sitten tyhjänä seissyt mäennyppylä houkutteli puuhakasta miestä rakentamaan sille jotain ja vaikka paikalla on jo kappeli sekä muinaishaudan esittelypaikka, sormet syyhyävät vielä ainakin perkaamaan alueen puustoa.

Vaikka Lehtiseltä on palanut rakennelmiinsa aikaa ja rahaa, hän ei ole siitä pahoillaan.

- Rahallista tukea ei ole tullut, mutta henkistä tukea ja työpanoksia sitäkin enemmän. Kun tekee itse, niin saa tehdä omaa tahtia ja omanlaisen, Lehtinen toteaa.

Kappelin rakentamisesta huolimatta, Jouko Lehtinen ei koe olevansa erityisen hengellinen ihminen. Sievä puurakennus on kuitenkin rakentajalleen mieluisa mietiskelypaikka, missä voi rauhassa miettiä syntyjä syviä.

Ekumeenisessä kappelissa voidaan rakentajan mukaan viettää vaikka nimiäisiä, pieniä vihkitilaisuuksia ja hartaushetkiä. Isäntä itse toivoisi rakennuksessa joskus järjestettävän virsienlauluillan.

Vähän kylähullu

On ikuisia haaveilijoita ja niitä, jotka toteuttavat haavensa kuten tämä laihialaismies. Unelmiensa toteuttajalle Lehtinen antaa muutaman neuvon. Ensinnäkin tarvitaan jalat maassa oleva puoliso, jotta itse voi "hönttäällä" rauhassa. Kysyttäessä, onko vaimo toppuutellut joskus idearikkaan miehen touhuja, Lehtinen naurahtaa, että 110 kertaa.

Toinen Lehtisen tärkeänä pitämä neuvo on se, että ihmisen pitää vähemmän välittää siitä, mitä muut ajattelee.

- Teet mitä teet ja elät omaa elämääsi, mies neuvoo. Loppuviivalla ollaan samalla viivalla eikä silloin enää kysellä, että oliko Rotareissa vai paikallinen kylähullu.

Lehtinen tietää olevansa vähän kylähullun maineessa, mutta ei tittelistään välitä. Kun kappelia aikanaan esitellään tuleville sukupolville, toivoo hän, että sen rakentaneen miehen kerrotaan olleen tavallinen mies, joka ei välittänyt koreilla hienoissa paikoissa ja hienossa seurassa.

Lue seuraavaksi