Sinilevästä runsaasti havaintoja Pirkanmaalla

Pirkanmaalla on löydetty sinilevää kymmenellä virallisella havaintopaikalla, jonka lisäksi yleisön havainnot ovat lisääntyneet.

luonto
Sinilevää vesikasvien seassa.
Yle

Pirkanmaalla on erittäin runsaasti sinilevää Kangasalan Kirkkojärvellä ja Roineella, kuten myös Nokian Pyhäjärvellä Lehtiniemessä.

Vähän sinilevää on havaittu Kangasalan Vesijärvellä, Pälkäneen Kukkialla Luopioisten uimarannalla, Järvenkylänjärven uimarannalla Hämeenkyrössä, Houhajärvellä Sastamalassa sekä Nokian Pyhäjärven seurantapaikoilla Halkoniemen uimarannalla, Maatianlahdella ja Vihnusjärvellä.

Yleisö auttaa sinilevähavainnoissa aktiivisesti

Viimeisimmän viikon aikana myös yleisöltä on tullut lukuisia sinilevähavaintoja. Runsaita leväesiintymiä on havaittu Kangasalan Längelmävedellä usealla paikalla, Pälkäneellä Kukkian Haltianselällä ja Mallasvedellä Niusalon saaren rannassa, Ajosjärvellä Vilppulassa, Vuohiselällä Mäntässä ja Tampereella Näsijärvellä Myyrysniemessä, Kaukajärvellä Riihiniemen rannalla sekä Peltolammilla Uimalan rannassa. Myös Lempäälän Koipijärvellä ja Höytämönjärvellä havaittiin runsaasti levää.

Vähäisiä leväesiintymiä havaittiin Orivedellä Siikajärvellä ja Siitinjärvellä, Punkalaitumen Vehkajärvellä ja Ameenjärvellä Vesilahdella.

Uimista tulee välttää runsaiden esiintymien vesissä

Pirkanmaan Ely-keskuksen testien perusteella Roineen leväseurantapaikalta Liuksialanrannasta ja Längelmäveden Kissakarilta toimitetuissa levänäytteissä esiintyi runsaasti Anabaena-sukuun kuuluvaa sinilevää. Roineen näytteessä esiintyi lisäksi Microcystis-sukuun kuuluvia sinilevälajeja. Anabaena-suvun sinilevälajeja esiintyi myös Oriveden Siitinjärven ja Nokian Vihnusjärven näytteissä sekä Lempäälän Höytämönjärveltä ja Koipijärveltä toimitetuissa levänäytteissä.

Microcystis- ja Anabaena-sukuihin kuuluvat lajit voivat muodostaa myrkyllisiä kantoja, joten uimista tulee välttää runsaan esiintymän aikaan. Levävettä ei tulisi myöskään käyttää löyly- tai pesuvetenä. Sinilevämyrkyt saattavat aiheuttaa silmien kirvelyä, iho-oireita, nuhaista oloa, lihaskipua ja pahoinvointia.