1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Yrteistä on moneksi - näin korvaat suolan ja ruoansulatusjogurtit

Yrttejä on käytetty vuosikymmenien ajan maustamiseen ja terveydenhoitoon. Raskaana olevien sekä lapsien tulisi kuitenkin varoa tiettyjä yrttituotteita.

Tertin kartanon emäntä Pepita Pylkkänen yrttitarhassa. Kuva: Tuuli Teittinen / Yle

Yrtit ovat nykyään lähempänä suomalaista ruoanlaittoa kuin koskaan. Parvekeyrtit taittuvat kätevästi keittiötarpeiksi ja omassa kasvihuoneessa pärjäävät myös heikommin säänvaihteluita kestävät lajikkeet.

- Basilika sekä ranskalainen rakuuna kannattaa suojata kasvihuoneella, opastaa puutarhuri Sirpa Hurmerinta.

Yrtit ovat monikäyttöisiä erityisesti ruoanlaitossa. Lääkkeitä vierastavien kannattaa kokeilla yrttejä avuksi myös hyvinvointiin.

- Lipstikan  uskotaan auttavan ruoansulatusta, minttua käytetään aineenvaihduntaa virkistämään. Sitruunamelissa rauhoittaa ja auttaa nukahtamaan, kertoo Pepita Pylkkänen Tertin kartanon yrttipuutarhan kasvateista.

Annos aiheuttaa riskin

Yrttienkäytön haitat eivät ole kovinkaan yleisesti tiedossa. Useimmiten yrtit ovat turvallisia, mutta joitakin lajikkeita kannattaa säännöstellä.

- Esimerkiksi Kuolemattomien yrttiä suositellaan käytettäväksi vain kaksi, kolme lehteä päivässä. Useimmissa yrteissä on niin voimakas maku, ettei sitä tarvitsekaan paljoa, Sirpa Hurmerinta huomauttaa.

Raskausaikana yrttejä voi käyttää suolan korvikkeena maustamisessa, mutta kaikkia yrttejä sisältäviä luontaistuotteita ja ravintolisiä ei suositella jatkuvaan käyttöön.

- Niistä ei ole tarpeeksi tutkittua tietoa, neuvoo ravitsemusterapeutti Seija Kohvakka.

Kasvata vaikka parvekkeella

Yrttiharrastus ei ole vaikea aloittaa. Tarvitset vain ruukun ja tavallista multaa. Yrtit kannattaa istuttaa kesäkuun puolella, sillä jotkin lajeista ovat arkoja.

- Oli millainen kesä tahansa, on parveke yleensä lämmin paikka. Ne eivät juuri tarvitse edes ravinteita, ohjeistaa Sirpa Hurmerinta.

Mökkipihallakin yrttejä voi kasvattaa, kunhan muistaa säännöllisen kastelun. Monivuotiset yrtit tuottavat iloa pitempään.

- Monivuotisia ovat esimerkiksi kaikki mintut, rakuuna ja ruohosipuli.

Kerää luonnosta kohtuudella

Jokamiehenoikeudella saa kerätä metsistä vaikka mitä. Myös yrttejä saa poimia omaan käyttöön. Toiminta ei saa kuitenkaan tuottaa poimijalle taloudellista hyötyä.

- Jos aikoo kerätä isomman määrän, olisi asiallista pyytää maanomistajalta lupa. Keräys ei saa aiheuttaa vahinkoa kasvillisuudelle. Lisäksi on hyvä muistaa, että useilla luonnonsuojelualueilla ja kansallispuistoissa on omat sääntönsä, opettaa johtava asiantuntija Jorma Jantunen Ympäristöpolitiikkakeskuksesta.