Karhukello: huvittava, hyödyllinen vai vaarallinen?

Kello karkottaa äänellään karhut marjanpoimijoiden tieltä. Jotkut taas pelottelevat, että se houkuttelee mesikämmenet ravinnon äärelle.

kellot
Karhu nuuhkii ilmaa metsässä.
Pentti Kallinen

Karhukello on ison kulkusen näköinen, ja sen voi ripustaa kilisemään reppuun tai vaatteeseen. Kellon on tarkoitus ilmoittaa karhuille ja muille eläimille ihmisen lähestymisestä.

Pieni kello voi herättää suuria tunteita. Pari vuotta sitten Mänttä-Vilppula vähensi maaseudulla asuvien lasten koulukyytejä. Lapsille jaettiin karhukelloja koulumatkan turvaksi. Vanhemmat tietysti suuttuivat, ja epäilivät kellojen tehoa.

Lapsille jaettiin karhukelloja koulumatkan turvaksi.

Poroalueella ei kenties kannata kilistä

Karhukelloille on naureskeltu nettikeskusteluissa. Kellojen on myös spekuloitu jopa houkuttelevan karhuja. Joillakin poroilla on kello kaulassa, joten karhu saattaisi epäilijöiden mukaan yhdistää kellon poroon.

- Se voi olla hyvinkin pitää paikkansa, että tämä ei toimi alueella, missä eläin saattaa kokea sen houkutukseksi, miettii lahtelaisen retkeilykauppa Trekin myyjä Markus Kangas.

Kankaan korviin ei ole kuitenkaan kantautunut, että kellosta olisi mitään haittaa. Hyödyistäkään ei ole varmaa näyttöä, mutta maalaisjärjen mukaan minkä tahansa äänen pitäisi karkottaa eläimet.

- Jos karhuja ei kohtaa ja pitää paljon kelloa niin voi tietysti ajatella, että sillä on positiivinen vaikutus siihen, että eläin ei pääse yllättymään, toteaa Kangas.

Kello tuo turvallisuuden tunteen marjastajalle

Karhukelloja menee kaupaksi jonkin verran. Viime kaudella kellot loppuivat jopa kesken Trekki-liikkeestä, kun kysyntä oli odotettua kovempaa. Kelloja ostetaan Markus Kankaan mukaan sekä vitsinä että tosissaan.

Jos karhuja ei kohtaa ja pitää paljon kelloa, niin voi tietysti ajatella, että sillä on positiivinen vaikutus

Markus Kangas

- Kun lähdetään kaverin kesämökille, niin viedään tällainen vähän hauska ja ei ihan käyttöön menevä lahja. Monet, jotka käyvät paljon sienimetsällä tai mustikassa, tulevat hakemaan tämän ihan käyttötarkoitukseen, sanoo Markus Kangas.

Hänen mukaansa karhukello ei ole pelkästään petopelolla rahastamista. Yksin liikkuessa kello voi olla hyödyllinen. Joukolla retkeillessä sen sijaan tulee yleensä juteltua, joten ääntä lähtee ilman kelloakin.