1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Syyttäjä Kalske: Nova-vyyhdissä kiinnostaa annetun edun ja saavutetun hyödyn suhde

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalskeen mukaan Nova-vyyhdin ytimessä on kysymys siitä, kuinka konkreettinen yhteys poliitikolle annettujen etujen ja antajan omien pyrkimysten välillä saa olla.

Kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) käräjäoikeudessa saama lahjusrikostuomio kaatui Helsingin hovioikeudessa. Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske sanoo Yle Uutisten haastattelussa olevansa syyttäjänä tyytyväinen siihen, että asiaa on setvitty.

- Vaalirahan antaminen ja poliittisen toiminnan tukeminen on täysin lainmukaista. Tässä oli lähtökohtaisia epäilyjä siitä, että onko vaalirahan antaminen ollut yhteydessä virkatoimiin eli kaavoitukseen maakuntaliiton hallituksessa.

Kalskeen mukaan ydinkysymys onkin juuri se, kuinka tiivis yhteys annettujen etujen ja ajettavaksi toivottujen hankkeiden välillä täytyy olla, jotta kyseessä olisi lahjonta. Apulaisvaltakunnansyyttäjä ei kuitenkaan usko, että nyt annettu hovioikeuden päätös ratkaisisi tämän kysymyksen lopullisesti.

- Poliittisen toiminnan tukemisessa voi olla sellainen piirre, että etukäteen varmistellaan tulevia asetelmia, varsinkin esimerkiksi rakentamiseen ja kaavoitukseen liittyen. Tässä tapauksessa ilman maakuntaliiton tiettyjä kannanottoja tuon tyyppiset kaavaillut rakennushankkeet, jotka nyt eivät olleet konkreettisesti päällä, mutta mahdollisesti tulevaisuudessa saattavat olla, saattavat muodostaa tuollaisen yhteyden.

Syyttäjä kertonee päätöksensä ensi viikolla

Kalskeen mukaan on arvo sinänsä, että Nova-vyyhti on läpikäynyt poliisitutkinnan, syyteharkinnan ja kaksi käsittelyä eri oikeusasteissa. Hänen mukaansa tämänkaltaisissa aiheissa, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, syytekynnys ei suinkaan nouse vaan se hieman jopa laskee.

- On yhteiskunnan intressissä tietää, kuinka puhdasta ja vapaata sivuvaikutuksista sen päätöksenteko on.

Kalske ei osaa vielä sanoa, aikooko syyttäjä viedä asian korkeimpaan oikeuteen.

- Nyt on ennenaikaista ottaa kantaa siihen, onko tässä syytä hakea muutoksenhakulupaa korkeimmalta oikeudelta. Nukutaan nyt pitkälle ensi viikkoon ja katsotaan sitten, Kalske toteaa.