1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vilja rohmuaa elintilaa rypsiltä

Suomessa viljan viljelyala kasvaa ja rypsin vähenee. Syysvehnä ja -ruisalat ovat pienentyneet 40 prosenttia viimevuotisesta ja rypsinkin kolmanneksella, kertovat Tiken tilastot. Hämäläisviljelijä luottaa tänä vuonna ohraan ja kevätvehnään.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Kevätvehnä on Hämeessä ja Pirkanmaalla säilyttänyt tuottajien suosion mukavan hintatasonsa takia. Ohra on Hämeessä niin ikään perinteisesti suosittu viljelykasvi, ja sen viljely näyttää hämäläisviljelijöitä nyt innostavan - ohran ala maatalousmaasta kasvoi selvästi viime vuodesta.

Ohran viljelyinnostukseen vaikuttaa hyvä hintataso ja kenties myös se, että Lahdessa on iso mallastamo. Forssalainen tuottaja Jorma Pelto-Huikko viljelee vähän kaikkea.

- Ohrassa on se hyvä puoli, että voidaan korjata aikaisemmin, maalajista riippuen, ja kaikki ei voi samaa lajiketta olla. Ohra on ollut tänä talvena hyvässä hinnassa, nyt hinta on laskenut kyllä reippaasti.

Kaurakin kelpaa viljelyyn

Kaura on lisääntymässä Hämeen pelloilla siitä syystä, että sitä on kustannuksiin nähden edullista tuottaa. Imua lisää se, että suuri lahtelainen myllykin alkaa jauhaa kauraa.

Kaura-alat kasvavat ennakkotietojen mukaan viime vuodesta pari prosenttia.

Forssalainen tuottaja Jorma Pelto-Huikko pellollansa. Kuva: Ville Välimäki / Yle

- Kaura on hiukan taas sitten maan laadun mukaan, eli vähän heikompilaatuisissa maissa kaura antaa kuitenkin kohtuullisen hyvän tuloksen, toteaa Pelto-Huikko.

Myllyt haluaisivat, että kaikki sisään menevä ruis olisi kotimaista. Tavoite on kuitenkin kaukana, hintataso on heikko suhteessa kevätviljoihin. Tilastoissa se näkyy niin Hämeessä kuin Pirkanmaallakin lievänä rukiin pinta-alojen pienemisenä.

- Viime vuonna ruis antoi huippusadon. Tänä vuonna kävi sitten niin, että kolmannes jäi jäljelle, kun keväällä ruis hukkui täysin. Kaksi kolmasosaa meni, niin se ei ollut lähellekään niin hyvä kuin viime vuonna.

Öljykasvien, etenkin rypsin, viljelyssä on ollut Hämeessä hankaluuksia vuosia. Teollisuutta huolestuttaakin se, miten tuotantoon löytyy kotimaista tavaraa.