1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kymenlaakson ammatillisen opetuksen leikkauksiin vain 10 paikan armahdus

Vuoteen 2016 mennessä aloituspaikkoja leikataan Kymenlaaksossa yhteensä 235 kappaletta. Leikattavien paikkojen määrä väheni vain kymmenellä opetus- ja kulttuuriministeriön edellisestä lievennyksestä.

Kotimaan uutiset
Opiskelija tarkastaa hevosta Taitaja-kilpailun semifinaalissa.
YLE / Anna Huittinen

Kymenlaaksosta leikataan vuoteen 2016 mennessä yhteensä 235 ammatillisen opetuksen aloituspaikkaa. Opetus- ja kulttuuriministeriö ilmoitti viimeksi maaliskuussa tekevänsä lievennyksiä alunperin ilmoitettuun 355 opiskelupaikan vähennykseen. Tuolloin vähennystarve laski 245 aloituspaikkaan ja nyt 235 paikkaan.

Viimeisen 10 aloituspaikan armahduksen sai Kouvolan seudun ammattiopisto, josta vähennetään aiemmin ilmoitetun 110 aloituspaikan sijaan 100 paikkaa. Etelä-Kymenlaakson ammatti-instituutista lähtee niin ikään 100 aloituspaikkaa, Harjun oppimiskeskuksesta 25 paikkaa ja Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksesta 10 paikkaa.

Kouvolan seudun ammattiopiston rehtori Timo Olli on pettynyt ministeriön ratkaisuun.

- Oma esitykseni oli laskea ilmoitetun 110 aloituspaikan määrä puoleen eli 60 aloituspaikkaan. Kouvolassa jää jo nykyisellään liikaa opiskelijoita ilman opiskelupaikkaa, Olli toteaa.

Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston vs. koulutuskuntayhtymän johtaja ja rehtori Sami Tikkasen mukaan Ekamissa on jo varauduttu leikkauksiin.

- Yritämme tehdä leikkaukset niin, että ne vaikuttavat koulutustarjontaamme mahdollisimman vähän, Tikkanen sanoo.

Leikkaukset alkavat 2014

Harjun oppimiskeskuksen rehtori ja toimitusjohtaja Mikko Kunnaalan mukaan 25 aloituspaikan menetys on iso.

- Aloituspaikat vähenevät 11 prosentilla. On se aika paljon. Tuntuu, että yksityisiä rokotetaan kautta linjan enemmän, Kunnaala sanoo.

Harjun oppimiskeskuksessa on käyty jo alustavat yt-neuvottelut. Suurin osa Harjuun kohdistuvista paikkavähennyksistä on ajankohtaisia vasta vuonna 2016, joten Kunnaalan mukaan keinoja ehditään miettiä.

"Toivoin että leikkaukset olisi peruttu"

Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen rehtori ja toimitusjohtaja Leena Kaivola on hänkin pettynyt ministeriön ratkaisuun.

- Tällä hetkellä aloituspaikkoja on 30, joten paikoista katoaa kolmannes.

Kouvolan aikuiskoulutuskeskuksen opiskelijat ovat olleet jakautuneena kahteen 15 hengen ryhmään.

- Toivoin, että aloituspaikkaleikkaukset olisi peruttu. Emme voi jatkaa kahdella ryhmällä paikkojen vähentämisen jälkeen, Kaivola toteaa.

Aloituspaikkojen leikkaukset alkavat porrastetusti vuodesta 2014. Kokonaisuudessaan paikat vähenevät vuoteen 2016 mennessä.

Kouvolan seudun ammattiopiston rehtori Timo Ollin mukaan oppilaitos on jo tehnyt alustavia suunnitelmia siitä, mihin koulutusaloihin leikkaukset voisivat kohdistua.

- Alustavissa suunnitelmissa on ollut vähentää aloituspaikkoja prosessiautomaatioalan, tieto- ja viestintätekniikan alan, sekä mahdollisesti kulttuurialan koulutuksesta.

Koko maassa ammatillisesta koulutuksesta lähtee vähän alle 2000 aloituspaikkaa.

Lue seuraavaksi