Ammatillisen koulutuksen leikkaukset odotettua pienemmät

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää 190 koulutuspaikan supistamista Kainuun ammatillisesta koulutuksesta vuoteen 2016 mennessä. Määrä on 30 paikkaa vähemmän, mitä maaliskuussa esitettiin.

Kainuu
Opiskelija puristaa mustekynää käsissään.
Yle

Kaikki koulutuspaikkaleikkaukset kohdistuvat Kainuun ammattiopistoon. Vuonna 2014 karsitaan ensimmäiset 20 koulutuspaikkaa, vuonna 2015 80 paikkaa ja vuonna 2016 aloituspaikkoja poistuu 90.

Vuokatin urheiluopistosta ei leikata lainkaan koulutuspaikkoja. Maaliskuussa urheiluopistoon esitettiin kymmenen koulutuspaikan vähennystä. Opetusministeri, SDP:n Krista Kiuru, kertoi lopullisista leikkauspäätöksistä Helsingissä torstaina.

- Kokonaistilanne ei Kainuussa ollutkaan niin dramaattinen kuin muualla maassa. Nyt saimme kuitenkin pienen loivennuksen maaliskuisista luvuista, sanoo Kajaanin koulutusliikelaitoksen johtaja Anssi Tuominen.

Keskustelu pyörii Tuomisen mukaan koulutuspaikkojen ympärillä, vaikka suurempi huolenaihe on hänen mukaansa raha. Valtakunnallisesti ammatillisessa koulutuksessa on saatava säästöjä 100 miljoonaa euroa.

- Pelkään, että säästöt on tehtävä yksikköhintojen kautta ja silloin heikkommat kärsisivät. Opetusta pystyttäisiin tarjoamaan vähemmän per oppilas ja opetustuntimäärät vähenisivät.

Tuominen laskee, että vuonna 2016 Kainuussa pitäisi tulla toimeen viisi miljoonaa euroa pienemmällä summalla. Nyt budjetti on 45 miljoonaa euroa.