Iso-Häntiäinen toipuu tulikylvystä

Iso-Häntiäisen saari Konnevedellä poltettiin maan tasalle vuosi sitten. Nyt elämä alkaa palata saarelle.

luonto
Metsähallituksen luontopalveluiden tutkija seisoo hiiltyneen puun karahkan takana.
Yle Keski-Suomi / Riikka Pennanen

Kun Asta-myrsky iski kolme vuotta sitten Konneveden Iso-Häntiäisen saareen, tuli korjuukypsästä talousmetsästä läpipääsemätön ryteikkö. Myräkästä seurasi taloudelliset tappiot, mutta myös jotain hyvää: myrsky tarjosi mahdollisuuden muuttaa saaren metsä luonnontilaan. Parhaiten tämä onnistui polttamalla.

- Käytännössä loimme suurhäiriön, jonka jälkeen saarelle nousee luontainen lajisto. Ensimmäisenä lajina, tällaisena pioneerilajina nousee haapa, kertoo vastaava suojelubiologi Panu Kuokkanen Metsähallituksen luontopalveluista.

Koteja hyönteisille

Saaren ennallistamispoltolla edistettiin luonnon monimuotoisuutta. Palanut puu on elintärkeää esimerkiksi monille hyönteisille.

- Hyönteiset tulevat hyvin nopeasti näille paloalueille ja viihtyvät sitten joitakin vuosia, kunnes ne tartvitsevat taas uuden paloalueen. Ja koska paloalueita ei talousmetsissä ole, hyönteiset ovat hyvin uhanalaisia, Panu Kuokkanen selittää.

Hiiltynyt metsäpaloalue vihertää jo. Lisäksi saarelle on löytänyt tiensä ainakin hyönteisiä napsivat niittykirvinen ja västäräkki.

- Yllättävin havainto oli metson hakomismännyt, joita näkyi kalliolla useita, eli metso näkyy talvisin ruokailevan täällä järven keskellä, Kuokkanen kertoo.

Toiveissa lehtipuumetsä

Saaren kehitystä seurataan tarkalla silmällä tulevina vuosina. Koskaan ei voi varmasti tietää, mikä laji alueella nousee muita vahvemmaksi.

- Toivon, että Iso-Häntiäinen muuttuu parinkymmenen vuoden aikana nuoreksi lehtipuumetsäksi. Sitä me nyt sitten tässä seurataan, Panu Kuokkanen kertoo.

Mikäli Konnevedelle päätetään perustaa kansallispuisto, tulee Iso-Häntiäisestä osa puistoa. Jo nyt se on oivallinen retkikohde veneilijöille ja melojille.

- Onhan tämä nähtävyys. Erikoinen saari, jota kannattaa tulla katsomaan, jos haluaa nähdä, miltä palanut metsä näyttää. Ja näkyy tällä saarella olevan hienot rannatkin, Kuokkanen toteaa.