Lappeenrantalaiset taiteilijat valittiin projektiin kymmenien hakijoiden joukosta

Ryhmä toivoo voivansa avata Lappeenrannan vesitornin yleisölle edes lyhytaikaisesti. Työn on tarkoitus olla valmis syyskuussa.

Kuva: YLE

Lappeenrantalaisen 80N-taideyhdistyksen ehdotus valikoitui nykytaiteen museo Kiasman Heimo-yhteisötaideprojektiin yli 60 hakijan joukosta.

- Yhdistyksen toiminta oli niin omaleimaista ja ylpeys omasta kotiseudusta ja omasta osaamisesta oli sitä luokkaa, että halusimme ehdottomasti lähteä tukemaan heidän unelmiaan, projektin tuottaja Veera Jalava Kiasmasta kertoo.

Projektiin valittiin mukaan yhteensä kuusi ehdotusta eri puolilta Suomea.

Jokaiselle valituksi tulleelle hakijalle on valittu taiteilija, joka ohjaa ja tukee projektin etenemistä. 80N-taideyhdistys sai kumppanikseen helsinkiläisen tilataiteilijan Timo Vaittisen. Työn lopputulokselle ei ole määritelty ennalta minkäänlaisia raameja, vaan tekijät saavat vapaat kädet taiteen toteuttamiselle.

- Toivomme vain lennokkaita ideoita ja yhteistyökykyä työskennellä taiteilijamme kanssa, Jalava toteaa.

Lappeenrannan vesitorniin toivotaan uutta eloa

Projektin keskeisenä elementtinä on Lappeenrannan vesitorni, jota taiteilijat haluaisivat hyödyntää projektissaan jollain tavalla.

- Ajateltiin, että tehdään projekti, joka selvittää vesitornin käyttöä. Samalla käsittelemme tilojen käyttöön liittyviä kysymyksiä, että onko käyttö aina oltava niin suurimuotista ja pitkäkestoista, vai voisiko tiloja ottaa käyttöön lyhytaikaisesti ja tarjota erilaisille toimijoille mahdollisuus hyödyntää tiloja, 80N-taideyhdistyksen jäsen Ville Holopainen kertoo idean taustoista.

Projektihenkilökunta toivoo, että kaksi vuotta sitten perustettu lappeenrantalaisyhdistys saisi vakiinnutettua ja ammattimaistettua toimintansa projektin myötä.

- Tarkoituksena ei ole tuottaa yksittäisiä taideteoksia, vaan yhteisöllisiä, kulttuurisia tekoja tai tapahtumia, Jalava täsmentää.

Lappeenrannan lisäksi mukana ovat projektit Turusta, Kemistä ja Outokummusta sekä kaksi laajempaa yhteisöprojektia Helsingistä. Turussa on suunnitteilla nuorten ja vanhusten yhteistyötä esiin tuova audiovisuaalinen taideteos. Kemissä nuorille etsitään mielekästä tekemistä. Outokummun työ puolestaan käsittelee homekoulua.

Projektien etenemistä ja lopputuloksia voi tarkastella Kiasman verkkosivuilla, blogissa sekä Facebookissa. Lappeenrannan projektin on määrä valmistua syyskuun aikana ja kaikkien teosten on suunniteltu olevan valmiita vuoden loppuun mennessä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö toimii projektin osarahoittajana.