Älä jätä tuuletinta tai ilmalämpöpumppua päälle tyhjään kotiin

Helle hiostaa ja tuntuu tukalalta. Tuuletin auttaa helteenvihaajaa vain silloin, kun sen äärellä ollaan. Ilmalämpöpumppuakaan ei kannata jättää päiväksi päälle tyhjään kotiin, neuvoo Motiva.

Kotimaa
Nainen istuu toimistossa tuulettimen edessä.
Hanna Lumme / Yle

Tuuletin, tuo ilmaa liikuttava potkuri, on helteenvihaajan kolmanneksi paras ystävä. Tuulettimen luoma ilmavirta saa aikaan viileyden tunteen, vaikka ilman lämpötila ei muutukaan. Ilmavirta nimittäin kiihdyttää haihtumista iholta, mikä viilentää ihoa. Tuuletinta ei siis kannata jättää huoneeseen yksinään hurisemaan, vaan ilmavirrassa on syytä istua, jos haluaa viilentävästä virtauksesta nauttia.

Viilennysvempeleen valinnassa kannattaa miettiä laitteen hinnan lisäksi tehoa, puhallusnopeutta ja tilan kokoa. Viestintäpäällikkö Kirsi-Maaria Forssell Motivasta.

- Kattotuuletin on hyvä, jos haluaa levittää huoneistossa valmiiksi viileää ilmaa. Yhdessä huoneessa tavallinen pöytätuuletinkin auttaa, jos ilmavirta osuu ihmiseen, eikä vain pyöritä lämmintä ilmaa huoneessa.

Ilmanviilentäjän järkikäyttö säästää lompakkoa

Jos haluaa oikeasti viilentää huonetilaa, on hankittava ilmastointilaite tai ilmalämpöpumppu. Nämä helteenvihaajan parhaat ystävät ovat hankintahinnaltaan melko kalliita ratkaisuja, mutta mitäpä ei hikoileva suomalainen tekisi olonsa helpottamiseksi. Niiden sähkönkulutuskin on ilmanliikuttajista suurin.

- Ilmastointilaitteissa on sähköteho melko lailla samaa luokkaa siirrettävässä laitteessa ja ilmalämpöpumpussa. Kahdeksan tunnin käytöllä päivässä, jos laitteen teho on 1-1,5 kilowattia, niin käyttökulut ovat noin kaksi euroa vuorokaudessa, kertoo Forssell.

Kotoa pois turhat sisäiset lämpökuormat, eli tarpeettomat sähkölaitteet pois päältä.

Kirsi-Maaria Forssell

Kannattaa harkita, onko mitään järkeä viilentää huonetiloja ja napsauttaa samalla sähkösauna päälle - ainakin sähköyhtiö kiittää.

- Kotoa pois turhat sisäiset lämpökuormat, eli tarpeettomat sähkölaitteet pois päältä. Vältetään uunin ja hellan käyttöä, kun on jo valmiiksi lämmintä, samoin saunanlämmitystä.

- Pitää huolehtia, ettei sisään pääse lämmintä ilmaa. Päivän aikana voi pitää ikkunat kiinni, verhot edessä, ja kääntää ilmastointia pienemmälle. Kannattaa tuulettaa vasta, kun tulee kotiin.

Ekologisinta olisi vetää kaihtimet tai verhot ikkunoihin paahteen eteen ja tuulettaa taloa viileänä aikana yöllä ja aamulla, päivällä taas varjon puolelta. Tyhjää taloa ei kannata viilentää, muistuttaa Forssell.

- Kun tiloissa oleskellaan, niin laitteet on käytössä. Ilmalämpöpumpun kanssa olemme suositelleet, että parin asteen viilennys ulkolämpötilaan verrattuna riittää. Se riittää mukavaan lämpötilaan, ei tarvitse olla 30 ulkona ja 21 sisällä, vaan siinä riittää jo 26 astettakin.