Ammattikoulutusta supistetaan

Ammatillisen koulutuksen tarjontaa vähennetään 2 000 paikalla kolmessa vuodessa. Syy supistuksiin on nuorten ikäluokkien pieneneminen.

Kotimaa
Krista Kiuru.
Krista Kiuru.Yle

Toisen asteen ammatillisen koulutuksen aloituspaikkoja vähennetään 2 000:lla vuosina 2014-2016. Eniten opiskelupaikat vähenevät niissä Itä- ja Pohjois-Suomen sekä Pohjanmaan maakunnissa, joissa nuoret ikäluokatkin pienenevät nopeimmin.

Reipas lisäys puolestaan tulee Uudellemaalle, 3 500 uutta aloituspaikkaa. Ammattikoulutuksen tarjonta kasvaa myös Pirkanmaalla (290 paikkaa), Varsinais-Suomessa (185 paikkaa) ja Oulun seudulla (50 paikkaa).

Vielä marraskuussa opetusministeriö arvioi, että ammattikoulutuksen supistustarve on yli 7 000 paikkaa. Maaliskuussa luku oli pienentynyt runsaaseen 3 000:een ja siitäkin tultiin todellisuudessa siis alas tuhat paikkaa.

"Maakuntia on kuultu"

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) selittää luvun pienenemistä samalla tavalla kuin edeltäjänsä Jukka Gustafsson muutama kuukausi sitten.

- Me olemme nyt todella ymmärtäneet maakuntien viestit. Alkuperäinen arvio sopeuttamistarpeesta oli rehellisesti todettuna liian suuri, ministeri Kiuru sanoo.

- On tärkeää täyttää koulutustarpeet jokaisella alueella niin, että nuorisolle on vaihtoehtona myös vahva ammatillinen koulutus.

Ministerin mukaan ammattikoulujen oppilasmäärät on mitoitettu niin, että nuorisotakuu toteutuu. Nuorisotakuu lupaa, että kaikille juuri peruskoulunsa päättäneille riittää koulutuspaikkoja.