Pienistä painoksista pelastus runoudelle

Tarvepainatuksessa painos voi olla yhtä hyvin tuhannen tai yhden kappaleen suuruinen, ja kirjoja voidaan aina tilata lisää.

Kuva: Yle

Yleistyvä digitaalinen painoteknologia pienentää kirjankustantamisen taloudellista riskiä. Tarvepainatuksen nimeä kantava teknologia mahdollistaa pienemmät, jopa vain yhden kappaleen painosmäärät.

Tämä on ilouutinen etenkin suomalaiselle runoudelle: pienkustantamot voivat huoletta julkaista vähänkin myyvää kirjallisuutta ja jäädä silti voiton puolelle.

- Runon julkaiseminen on lakannut olemasta isojen kustantamojen monopoli, kertoo kustantamo ntamon perustaja, runoilija Leevi Lehto.

Leevi Lehdon yritys ntamo on ollut olemassa vuodesta 2007. Lehdon mukaan se julkaisi viime vuonna lähes yhtä paljon runoutta kuin kaikki muut suomalaiset kustantamot yhteensä. Ntamon kirjat painetaan käyttäen digitaalista painoteknologiaa, tarvepainatusta.

Tarvepainatus tarkoittaa sitä, että kaikki painettu on myös jo tilattu. Yhtäkään kirjaa ei paineta turhaan, vaan kappale kerrallaan sitä mukaa kun lukijat, kirjastot ja kirjakaupat niitä haluavat tilata. Mitään ei jää varastoon pölyttymään.

Kustantajan ei enää tarvitse painosta tilatessaan yrittää arvioida, kuinka hyvin kirja tulee myymään. Samalla yrittäjän riski pienenee.

- Tämä on erittäin kannattavaa. Enää ei tarvitse tuijottaa silmiään kipeäksi kirjojen myyntiarvioita, Lehto kertoo.

Kirjallisuutta pienemmillekin piireille

Runoilija Henriikka Tavi sai keväällä päätökseen runoprojektinsa 12. Sen aikana Tavi kirjoitti yhden runoteoksen vuoden jokaisesta kuukaudesta. Aikataulu oli tiukka, ja julkaisutahti tiheä. Tavin mukaan digiteknologia mahdollisti erikoisen taideprojektin.

- Painosmäärien oli oltava niin pieniä, että perinteisellä painomenetelmällä tätä ei olisi voitu tehdä. Uusi teknologia on jo muuttanut sitä, miten kirjallisuutta, erityisesti runoutta tehdään ja julkaistaan, Tavi sanoo.

Pientenkin painosten muuttuminen kannattavaksi monipuolistaa  julkaistavan kirjallisuuden sisältöjä. Tarvepainatus mahdollistaa paitsi Tavin 12:n kaltaiset taidekokeilut myös julkaistuksi tulemisen vain pientä piiriä kiinnostavalle kirjallisuudelle.

Suomalaisten kustantamojen ja kirjakauppojen yhteisomistuksessa olevan kirja-alan palveluyritys Kirjavälitys Oy:n palvelujohtaja Tuula Pelkonen-Tiri sanoo, että tarvepainatus tarjoaa mahdollisuuksia myös suurille kustantamoille.

- Isoilla kustantamoilla on arkistoissaan paljon vanhaa aineistoa, joista painos on loppunut. Niitä voitaisiin tätä kautta tuoda uudestaan markkinoille. Lisäksi tällä tavalla voidaan riskittömästi kokeilla erikoisiakin nimikkeitä ja katsoa mikä menee kaupaksi.

Pelkkää hyvää sanottavaa uudesta teknologiasta ei kuitenkaan ole.

- Digipainetut kirjat eivät ole yhtä tyylikkäitä kuin vanhoilla painokoneilla tehdyt, Henriikka Tavi sanoo.