1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Urkintakohu

Ecuador torjuu painostuksen Snowdenin suhteen - tarjoaa USA:lle rahaa ihmisoikeuskoulutukseen

Yhdysvaltain tiedustelupalvelun urkintaohjelman paljastanut Edward Snowden haluaa turvapaikan Ecuadorista.

Yhdysvaltain urkinnasta tietoa vuotanut Edward Snowden lensi sunnuntaina Hongkongista Moskovaan. Snowden oli Hongkongin keskustan kauppakadun jättinäytöllä nähdyn uutiskatsauksen aiheena 23. kesäkuuta. Kuva: Jerome Favre / EPA

Ecuadorin vasemmistolainen hallitus sanoo luopuvansa yksipuolisesti Yhdysvaltain kanssa solmitun kauppasopimuksen antamista etuoikeuksista. Hallitus haluaa näin osoittaa, ettei se taivu taloudelliseen painostukseen samalla, kun harkitsee, myöntääkö turvapaikan tietovuotaja Edward Snowdenille.

- Ecuador ei hyväksy keneltäkään painostusta tai uhkailua, eikä vaihda arvojaan kauppaetuihin, vaikka ne ovatkin tärkeitä, hallituksen edustaja Fernando Alvarado sanoi tiedotustilaisuudessa.

Yhdysvaltalainen senaattori Robert Mendenez varoitti keskiviikkona, että Ecuadorille annetut kauppaedut ovat uhattuina, jos maa antaa Snowdenille turvapaikan. Yhdysvallat haluaa ulkomailla pakenevan Snowdenin takaisin kotimaahan vastaamaan vakoilusyytteisiin.

Ecuadorin hallitus sanoo, että maa sai kauppaetuudet vastineeksi yhteistyöstä huumekaupan vastaisessa taistelussa, mutta niistä on tullut uusi kiristyksen väline.

Alvaradon mukaan Ecuador tarjoaakin nyt Yhdysvalloille ihmisoikeuskoulutukseen summan, jonka on hyötynyt kauppasopimuksesta, 23 miljoonaa dollaria eli vajaat 18 miljoonaa euroa vuodessa. Rahoituksen tavoitteena on auttaa välttämään yksityisyyden loukkaamista, kidutusta ja muita ihmisyyttä halventavia toimia, Alvarado sanoi.

Snowden pakeni Hongkongiin sen jälkeen, kun oli paljastanut Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelun internet- ja puhelinurkintaohjelman. Hän hakee turvapaikkaa Ecuadorista, mutta maa ei ole voinut käsitellä hakemusta, koska Snowden ei ole Ecuadorin maaperällä, toinen hallituksen edustaja sanoo. Snowden on tiettävästi edelleen Moskovan lentokentän kansainvälisellä alueella.

Ecuador myönsi viime vuonna turvapaikan vuotosivusto Wikileaksin perustajalle Julian Assangelle. Assange piilottelee Ecuadorin Lontoon-lähetystössä välttääkseen luovutuksen Britanniasta Ruotsiin. Ruotsi vaatii luovutusta, koska Assangea epäillään seksuaalirikoksista.