YK hyväksyi jatkoajan Golanin rauhanturvaoperaatiolle - YK-joukoille ehkä konekiväärit

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Syyrian sisällissodan osapuolia keskeyttämään kaiken sotilaallisen toiminnan Golanilla, jossa YK-joukot valvovat vuoden 1974 tulitaukosopimusta.

Ulkomaat
YK:n rauhanturvaaja seisoo vartiotornin parvekkeella lähellä Quneitraa.
YK:n rauhanturvaajien tarkoituksena on valvoa Syyrian ja Israelin joukkojen vetäytymistä Golanin kukkuloilta sekä lisäksi Israelin ja Syyrian välisen aselevon ehtoja.Atef Safadi / EPA

YK:n turvallisuusneuvosto on jatkanut puolella vuodella eli vuoden loppuun asti Golanin kukkuloiden rauhanturvaoperaatiota. Neuvosto vaatii samalla Syyrian sisällissodan osapuolia keskeyttämään kaiken sotilaallisen toiminnan alueella, jossa YK-joukot valvovat vuoden 1974 tulitaukosopimusta.

Neuvosto painottaa myös, että rauhanturvaajien itsepuolustuskykyä on vahvistettava.

YK:n diplomaattilähteiden mukaan tämä voi tarkoittaa sitä, että rauhanturvaajat saavat konekiväärit, panssaroidut ajoneuvot ja luodinkestävät liivit. Nykyisin rauhanturvaajat kantavat vain käsiaseita.

Turvallisuusneuvosto tuomitsee viimeaikaiset rauhanturvaajien sieppaukset Golanilla sekä ilmaisee huolensa rikkomuksista Israelin ja Syyrian vuoden 1974 tulitaukosopimusta vastaan Golanilla.

Syyrialaiset oppositioryhmät sieppasivat keväällä kolme YK:n rauhanturvaajaa Golanilla. Kaksi rauhanturvaajaa on haavoittunut, kun Syyrian hallituksen joukot ovat hyökänneet oppositiojoukkoja vastaan Golanin tulitaukoalueella.

Itävalta ilmoitti aiemmin kesällä, että se vetää rauhanturvaajansa Golanilta Syyrian kapinallisten ja hallituksen välisten yhä pahenevien taistelujen vuoksi. Itävallan noin 380 sotilasta oli suurin joukko-osasto Golanin noin tuhatpäisessä rauhanturvaajajoukossa.

Lähteet: AP, AFP, Reuters