Roller derbyä pelataan tosissaan, mutta kieli poskessa

Roller derby on vain muutamia vuosia sitten Suomeen rantautunut urheilulaji. Kaakkois-Suomesta joukkueita löytyy jo peräti kolme. Lappeenranta HCRollers tähtää ensi vuodeksi SM-liigaan.

urheilu
Lappeenranta HCRollers harjoittelee.
Roller derby kerää jatkuvasti uusia harrastajia.

Kun pelipaidan selkämyksessä lukee Gina Myva, Diapantone, Hutikka tai Super Marijo kyseessä on laji nimeltä roller derby. Lappeenrannassa mukana on parikymmentä lajiin hurahtanutta naista ja uusia tulee.

- Tää on itse asiassa neljäs kerta luistimilla tällä kertaa. Vähän huteraa vielä tää meno, mutta kyllä tämä tästä eteenpäin menee, tuumaa uudesta harrastuksestaan Päivi Kinnunen.

Vähän huteraa vielä tää meno, mutta kyllä tämä tästä eteenpäin menee

Päivi Kinnunen

Hän sanoo harrastaneensa rullaluistelun lisäksi ratsastusta, josta uskoo olevan hyötyä tasapainon kanssa uudessakin lajissa. Sinänsä roller derby ei vaadi mitään aikaisempaa kokemusta rullaluistelusta tai mistään muustakaan lajista.

Raskasta, mutta hauskaa

Laji rantautui Suomeen vuonna 2009, jolloin perustettiin ensimmäinen suomalainen seura Helsinkiin. Nyt lajin harrastajia on maassamme noin 600. Lappeenrantaan seura on perustettu elokuussa 2011. Saman vuoden marraskuussa seura sai ensimmäisen salivuoron pitkän epäröinnin jälkeen. Kaupunki arveli rullaluistinten pilaavan urheiluhallin parketin.

- Nyt kuitenkin olemme ihan hyvässä yhteisymmärryksessä, koska kaupunki on huomannut, ettei näistä mitään jälkiä tule. Suojatkin meillä on monella valkoisia. Jos jotain jälkiä syntyy, niin putsaamme ne itse, kertoo nykytilanteesta Anni Hynynen Lappeenranta HCRollerseista.

- Jokaisella joukkueella ympäri Suomen on ollut samat ongelmat alkuun, jatkaa Hynynen.

Lähinnä naisten keskuudessa pelattavaa roller derbyä pelataan kahtena viiden hengen joukkueena radalla. Tähteä kypärässään kantavan luistelijan tavoitteena on läpäistä vastustajien tekemä pakka ja kerätä näin pisteitä.

Tää on hauskaa, mutta tosi raskasta

Anni Hynynen

- Tää on hauskaa, mutta tosi raskasta. Hyvin fyysistä myös, mutta sellainen iloinen ja hyvä meininki on tässä. Ei oo mitenkään tiukkapipoista, kuvailee lajia Anni Hynynen Lappeenranta HCRollerseista.

Pelaajanimet olennainen osa lajia

Roller derby on alun perin amerikkalainen showlaji, josta syystä jokaisella pelaajalla on oma lempinimensä. Nimi voi liittyä omaan pelityyliin tai olla muuten vain itse tai ryhmän yhdessä keksimä.

- Mies on muusikko ja hänellä on tällainen alterego kuin Jack-Bee Sexual. Pitihän sillä olla vaimo, selittää Honey-Bee Sexual nimen alkuperää Anni Hynynen.

Mun pelaajanimi on Ratsu Reima. Se tulee siitä, koska mä olen kerännyt My Little Ponyja

Anu Kiiski

- Mun pelaajanimi on Ratsu Reima. Se tulee siitä, koska mä olen kerännyt My Little Ponyja varmaan 6-7 vuotta. Mulla on yli 600 niitä kotona, kertoo Ratsu Reimana kentällä tunnettu Anu Kiiski.

Miehetkin mukaan roller derbyyn

Suomessa pelataan tänä vuonna ensimmäistä kertaa Euroopan ainoaa kansallista liigaa. Suomen mestaruutta tavoittelee kuusi seuraa. Kaakkois-Suomesta mukana on Kouvola Rock Rollers. Myös lappeenrantalaiset tähtäävät mukaan ensi vuonna.

Miesten roller derbykin kasvattaa suosiotaan maailmalla. Suomessa miesten joukkueita löytyy ainakin Helsingistä, Tampereelta ja Kouvolasta.