1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

HRW: Kiina pakottaa tiibetiläisiä kiinalaiseen elämäntyyliin

"Uusissa sosialistisissa kylissä" ei ole ansaitsemismahdollisuuksia tiibetiläisille, joiden elämä ja kulttuuri perustuvat paimentolaisuuteen ja maanviljelyyn.

Ulkomaat

Kiina on seitsemän viime vuoden aikana pakottanut yli kaksi miljoonaa tiibetiläistä muuttamaan kodeistaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Kiinan ohjelma "uuden sosialistisen maaseudun rakentamiseksi" on muuttanut tiibetiläisen maalaisväestön elämää ennennäkemättömän perusteellisesti ja nopeasti, sanoo HRW:n Kiinan-toimintojen johtaja Sophie Richardson.

Useimmat kokevat olevansa pelkkiä kohteita politiikassa, johon he eivät voi vaikuttaa.

HRW:n raportti Tiibetistä

– Tiibetiläisillä ei ole mitään sananvaltaa radikaaleissa muutoksissa elämässään, joka jo muutoinkin on Kiinan rajoittamaa, Richardon sanoo

HRW:n raportin mukaan pakkomuutot ovat koskeneet yli kahta kolmasosaa väestöstä Kiinan julistamalla Tiibetin autonomisella alueella, ja saman ovat joutuneet kokemaan myös sadattuhannet paimentolaiset muilla tiibetiläisaluilla, muun muassa Qinghain maakunnassa.

Kiinan väestönlaskennassa vuonna 2010 tiibetiläisten määrä Kiinan hallitsemilla alueilla oli 6,2 miljoonaa. Heistä 2,7 miljoonaa asuu Tiibetin autonomisella alueella.

Kiina kiistää syytökset

Paimentolaiskulttuuria mullistetaan perin pohjin, kun ihmiset pakotetaan pysyviin asumuksiin "uusiin sosialistisiin kyliin". Ihmisiltä ei kysytä, mitä he haluavat, heille ei makseta kunnon korvauksia, asunnoissa on puutteita, eikä uusilla alueilla ole mahdollisuuksia hankkia elantoa, HRW listaa.

Kiinan hallitus on arvostellut raporttia tuoreeltaan. Kiinan ulkoministeriön mukaan HRW on usein ennenkin moittinut Kiinaa pahantahtoisesti ja perusteetta.

Ulkoministeriön mukaan kukaan ei voi kiistää Tiibetin kehittyneen viime vuosina huimasti niin poliittisesti kuin taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti. Asukkaiden asettuminen uusille alueille on täysin vapaaehtoista, ministeriön edustaja sanoo.

HRW:n mukaan muuttajien joukossa on kyllä myös tyytyväisiä ihmisiä, mutta useimmat kokevat olevansa pelkkiä kohteita politiikassa, johon he eivät voi vaikuttaa. Vain uuden asunnon kustannukset jäävät valtaosin heidän kontolleen, HRW sanoo.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset